Nederlandse internetpiraten aangepakt
De FIOD–ECD heeft dinsdag twee Nederlandse internetpagina’s gesloten. De pagina’s boden links naar illegale kopieën van films, computerspellen en muziek. Op negen plekken in Nederland werden computers, servers en administratie in beslag genomen. Er werden in totaal acht arrestaties verricht.
Op de Nederlandse internetpagina’s Shareconnector.com en Releases4u.com stonden volgens de opsporingsdienst duizenden links naar illegale bestanden voor ongeveer 40.000 deelnemers en een veelvoud aan gebruikers. De bestanden staan op het uitwisselnetwerk eDonkey.
Enkele verdachten maken volgens justitie deel uit van de uitwisselgroep DVD Europe Team die films, muziek en spellen vaak al illegaal aanbiedt voordat ze legaal beschikbaar zijn. Releases4u plaatste bijvoorbeeld al eind november een link naar een gratis kopie van het computerspel Killzone. Het oorlogsspel dat de Nederlandse softwareproducent Guerrilla speciaal voor Sony’s Playstation ontwikkelde, lag pas twee weken later in de winkel.
Eerder werden in onder meer Duitsland en Zwitserland zogenoemde portalsites door politie en justitie afgesloten. Het is voor het eerst dat in Nederland zulke pagina’s uit de lucht zijn gehaald.
Aanleiding voor het onderzoek was informatie die de stichting Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland (Brein) verschafte aan de FIOD–ECD. De stichting behartigt de belangen van de amusementsindustrie bij inbreuk op intellectueel eigendomsrecht. Een woordvoerder van de FIOD–ECD meldde dinsdag dat de beheerders en eigenaren van de linkpagina’s in overtreding waren, omdat ze kopieën van auteursrechtelijk beschermde werken (films, spellen, muziek) verspreidden.
Shareconnector en Releases4u weigerden steeds te voldoen aan sommaties van de stichting Brein die de internetpagina’s al eerder tot stoppen probeerde te dwingen. De eigenaren zijn er van overtuigd dat hun aanbod (links) niet strafbaar is.
Volgens Brein draaiden de twee grootste Nederlandse portalsites op vier servers die in Rotterdam stonden. De auteursrechtenorganisatie acht ook de internetaanbieder van beide pagina’s, The Mindlab Hosting, medeplichtig aan de inbreuk op het auteursrecht. De advocaat van de eigenaar van Mindlab bevestigde dinsdag dat zijn cliënt is gearresteerd en vastgezet.
De betrokkenen kunnen volgens directeur T. Kuik namens de gedupeerde amusementsindustrie een miljoenenclaim verwachten. De Nederlandse actie past in een serie tegen aanbieders in Europa en de Verenigde Staten, aldus de FIOD–ECD.strafbaar is.