Verzekeraar luidt noodklok over Amsterdamse ziekenhuizen
Als de overheid niet snel ingrijpt, dreigen in Amsterdam–West drie ziekenhuizen failliet te gaan. Het VU medisch centrum, het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en het Slotervaartziekenhuis hebben alledrie financiële problemen. De gezamenlijke verzekeraars dringen er in een brandbrief aan minister Hoogervorst (Volksgezondheid) op aan actie te ondernemen, liet Agis Zorgverzekeringen dinsdag weten.
De ziekenhuizen hebben recentelijk aangegeven dat ze 10 procent meer patiënten en ingrepen nodig hebben om het hoofd boven water te kunnen houden. Probleem is echter dat er niet zoveel patiënten zijn in Amsterdam–West. De verzekeraars pleiten voor een herverdeling van zorg en hebben daarvoor ook al een aantal criteria aangegeven.
Volgens Agis is de situatie niet nieuw. Begin jaren negentig constateerde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) al een overcapaciteit aan ziekenhuisbedden in Amsterdam–West. Oplossingen die de verzekeraars sindsdien hebben aangedragen, hebben tot dusver niet tot actie op het politieke vlak geleid. Nu de nood bij de ziekenhuizen hoog oploopt, komt ook de zorg voor patiënten in gevaar.
De verzekeraars willen de zorg verdelen over twee ziekenhuizen, in plaats van drie. „Het aanbod overtreft de vraag en daardoor verkeren de ziekenhuizen alledrie in grote financiële problemen", aldus een woordvoerster van Agis. De meest voor de hand liggende oplossing is volgens haar om de functie van het Slotervaartziekenhuis af te slanken en te kiezen voor het VU medisch centrum en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, omdat daar onlangs grondig in is geïnvesteerd. Ze willen nu van de politiek een mandaat voor deze herverdeling.
Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) geeft de zorgverzekeraars gelijk en zegt ze de maximale steun toe. Wat hem betreft mogen de zorgverzekeraars door het sluiten van contracten met het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en het VU medisch centrum de patiëntenstromen zo beïnvloeden dat dit leidt tot een „taakherschikking". Hij heeft de zorgverzekeraars in Rotterdam ook gevraagd het voortouw te nemen door patiëntenstromen op deze manier te sturen.
Met hun plan luiden de zorgverzekeraars met steun van de minister het einde in van de algemene ziekenhuisfunctie van het Slotervaartziekenhuis. Maar het Slotervaartziekenhuis geeft de strijd niet op. Het besluit is volgens de woordvoerder gebaseerd op een verkeerde analyse en dat zal aan de minister worden uitgelegd. Het Slotervaart heeft sinds 2002 een positieve exploitatie, een positieve vermogenspositie en steeds meer Agis–verzekerden bezoeken het ziekenhuis. Terwijl het VU mc en het Sint Lucas Andreas het minder goed doen, bovendien zijn die duurder, stelt de woordvoerder. „Albert Heijn draait verlies en dan sluit je Dirk van den Broek, dat is de redenering."