Binnenland

Kamer maakt zich grote zorgen over betaalbaarheid wonen

Kamerbreed zijn er grote zorgen over de stijgende huurprijzen, in zowel de sociale als de vrije sector. Van links tot rechts zijn Kamerleden het er ook over eens dat een koopwoning van 355.000 euro niet onder de noemer ‘betaalbaar’ kan worden geschaard. Over concrete maatregelen om huurders te beschermen en starters met een middeninkomen een kans op de woningmarkt te geven, is de Tweede Kamer verdeeld.

ANP
12 April 2022 22:43

Dat bleek tijdens het Kamerdebat over de woningbouwplannen van minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting. Zijn plan om het huidige maximum aan huurverhoging in de vrije sector te verlagen, wordt weliswaar breed gedragen, maar gaat sommige fracties niet ver genoeg. Nu geldt een maximum van de wettelijke inflatie plus 1 procentpunt, maar dit is onhoudbaar als de inflatie zo hoog blijft als nu, vinden zowel kabinet als Kamer. Onder meer de PvdA wil dat de Kamer moet kunnen bepalen wat een redelijke huurverhoging is. Ook wil de PvdA dat De Jonge de mogelijkheid tot huurbevriezing in een wet gaat opnemen. Ook het CDA voelt wel wat voor huurbevriezing.

De Jonge is daar huiverig voor. Als de huur in de vrije sector wordt bevroren, scheelt dat niet alleen 320 miljoen euro aan huuropbrengst, maar daalt ook het investeringsvolume met 8 miljard euro, rekende de minister de Kamer voor. Dat is nadelig voor de bouw van nieuwe woningen en de verduurzaming van bestaande woningen.

Daarnaast wil de Kamer dat niet alleen huurders in de vrije sector tegemoet worden gekomen, maar ook de huurders in de sociale sector. Onder meer CDA wil dat voor beide soorten huurders niet alleen naar het bedrag wordt gekeken wat aan huur wordt betaald, maar naar de totale woonlasten, zoals ook de energierekening. De woonlasten moeten in de hand worden gehouden, vindt het CDA.

De Jonge heeft in zijn woonprogramma vastgelegd dat er voor 2031 600.000 betaalbare woningen moeten worden gebouwd, waaronder betaalbare koopwoningen. Daarbij merkt het kabinet woningen tot 355.000 euro aan als betaalbaar. Geen enkele fractie vindt een huis van dat bedrag betaalbaar. Agenten, onderwijzers of verplegers, al dan niet met een werkende partner, kunnen dat helemaal niet betalen, stelden verschillende fracties, waaronder ook coalitiepartijen. D66 wil dat minister De Jonge de gemiddelde nieuwbouwprijs gaat dempen.

De minister hoopt onder meer dat gemeenten via hun bestemmingsplannen de markt dwingen huizen tussen de 2,5 en 3 ton te bouwen. „Makkelijk is dat niet. Ergens moet het worden betaald”, aldus De Jonge.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer