WTO: Oorlog zware klap voor wereldeconomie
De oorlog in Oekraïne kan een gevoelige klap uitdelen aan de wereldwijde handel, omdat handelsstromen ernstig worden verstoord. Dat meldde de Wereldhandelsorganisatie (WTO) maandag.
De WTO zegt dat de oorlog een „humanitaire crisis van immense omvang” heeft veroorzaakt en ook een zware klap voor de wereldeconomie. Oekraïne en Rusland hebben een relatief beperkt aandeel in de wereldhandel, maar zijn volgens de WTO wel erg belangrijke leveranciers van belangrijke producten zoals levensmiddelen en energie. Door de oorlog en de harde economische sancties tegen Rusland worden die leveringen ernstig verstoord.
De organisatie zegt dat Europa waarschijnlijk de grootste impact zal voelen van de oorlog, omdat Europese landen de belangrijkste exportmarkten voor Rusland en Oekraïne zijn. Maar landen in Afrika en het Midden-Oosten zijn het meest kwetsbaar voor de gevolgen van de crisis omdat zij erg veel tarwe en andere landbouwproducten uit Rusland en Oekraïne importeren. Daardoor stijgen de prijzen van voedsel en energie sterk en neemt de kans op armoede onder de lokale bevolking in die landen flink toe, aldus de WTO.
Prijsstijgingen
Ook Nederlandse huishoudens krijgen te maken met een golf aan prijsstijgingen. Laptops, bouwmaterialen, accu’s voor auto’s en elektrische apparaten worden allemaal duurder, verwacht Rabobank volgens De Telegraaf. Dat komt door schaarste aan grondstoffen zoals nikkel, hout en staal.
Tot nu toe bleek het effect van de oorlog op de economie vooral uit de torenhoge prijzen voor energie en dan vooral gas. Bedrijven vingen de prijsstijgingen eerst zelf op, stelt Rabo-econoom Maartje Wijffelaars in de krant, maar kunnen dat niet volhouden naarmate de oorlog langer duurt. Dan zullen ze de hogere prijzen aan de consument doorberekenen.
Italië
Italië heeft maandag een overeenkomst gesloten met Algerije voor de levering van meer aardgas uit het Noord-Afrikaanse land. Italië wil zo de afhankelijkheid van Russisch gas verkleinen. Momenteel is Rusland nog goed voor circa 40 procent van de gastoevoer naar Italië.