Binnenland

Kabinet: huurstijging vrije sector beperken vanwege hoge inflatie

Het kabinet wil voorkomen dat huurders in de vrije sector door de stijgende inflatie ook een fors hogere huurprijs moeten gaan betalen. Dankzij een initiatief van de PvdA is de maximale huurverhoging drie jaar lang - tot medio 2024 - beperkt tot de wettelijke inflatie plus 1 procent. Dat was een goed idee om grote huurstijgingen tegen te gaan - voorheen was de stijging in de vrije sector niet begrensd - maar door de hoge inflatie pakt dit nu toch slecht uit.

ANP
11 April 2022 15:42Gewijzigd op 12 April 2022 10:58
Minister De Jonge (Volkshuisvesting). beeld ANP, Jeroen Jumelet
Minister De Jonge (Volkshuisvesting). beeld ANP, Jeroen Jumelet

Woonminister Hugo de Jonge wil dan ook de huurverhoging voor deze sector (boven de ruim 750 euro per maand) gaan regelen met een ministeriële regeling, in 2023. Hij wil daarin een lager maximum kunnen vastleggen. Een voorstel hiertoe is maandag in consultatie gegaan zodat belanghebbenden erop kunnen reageren. De huurstijging moet dan meer in lijn komen met die van de sociale huursector.

Volgens De Jonge is de inflatie na november 2021 sterk gaan stijgen, omgerekend naar 5,4 procent. Dat is al een stijging van 3 procentpunt in vier maanden tijd en het zal verder oplopen als de inflatie dit jaar hoog blijft. Ook wijst de minister op de sterk stijgende energieprijzen dit jaar, waardoor de koopkracht verder afneemt.

De Jonge denkt eraan „om de toegestane huurverhoging eventueel gelijk te stellen aan de inflatie of zo nodig zelfs om een andere grondslag dan het inflatiepercentage te hanteren als basis voor het toegestane huurverhogingspercentage”.

De Woonbond is er ook voor dat de inflatie losgekoppeld wordt van de huurverhoging. Ooit was die koppeling bedoeld ter bescherming van de huurders. De belangenvereniging vindt de plannen van het kabinet lang niet ver genoeg gaan en waarschuwt voor een huurexplosie, omdat de inflatie in maart al uitkwam op 11,9 procent en de hoogste is in decennia. De stijgingen zouden volgens de bond kunnen uitkomen op 7 tot 8 procent, wat neerkomt op enkele tientjes huurverhoging per maand in de sociale sector, tot 100 euro meer in de vrije sector.

De bond pleitte al voor een bevriezing van de huren in 2022, maar wil dat nu ook in 2023 en 2024. Van medio 2021 tot medio dit jaar gebeurde dat vanwege corona wel in de sociale huursector. Bovendien zouden mensen in een slecht geïsoleerde woning een huurverlaging moeten krijgen, aldus de Woonbond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer