Kerk & religie

„Geen deelname CGK aan Nationale Synode en Raad van Kerken”

De Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) doen er goed aan de Verklaring van Verbondenheid van de Nationale Synode niet te ondertekenen, niet langer te participeren in de stuurgroep van dit platform en geen vorm van contact met de Raad van Kerken aan te gaan.

Redactie kerk
11 April 2022 14:35Gewijzigd op 11 April 2022 14:46
Ds. G. de Fijter (links), voorzitter en initiatiefnemer van de Nationale Synode, overhandigde eerder deze maand de slotverklaring van de Nationale Synode aan wethouder Rik van der Linden (ChristenUnie/SGP) van Dordrecht (rechts). beeld Stuurgroep Nationale Synode
Ds. G. de Fijter (links), voorzitter en initiatiefnemer van de Nationale Synode, overhandigde eerder deze maand de slotverklaring van de Nationale Synode aan wethouder Rik van der Linden (ChristenUnie/SGP) van Dordrecht (rechts). beeld Stuurgroep Nationale Synode

Dat advies geeft een meerderheid van de zogenoemde commissie 4 aan de generale synode van de CGK, die het commissierapport volgende week bespreekt.

De Verklaring van Verbondenheid werd op 29 mei 2019 door vertegenwoordigers van zo’n veertig kerken ondertekend. Daarbij waren drie christelijke gereformeerden, op persoonlijke titel.

De meerderheid van de commissie vindt de deelnemers aan de verklaring te divers. „En hoezeer ook de meerderheid van commissie overtuigd is van de nood der tijd en beseft dat de christenheid in Nederland een steeds kleinere minderheid vormt, ligt hier voor ons wel een belangrijk punt van bezwaar.”

Daarnaast staat de vijf commissieleden niet achter het streven van de Nationale Synode om te zoeken naar „vormen van ontmoeting en samenwerking op het grondvlak” van al de deelnemende kerken. Ook het plan dat de vertegenwoordigers van de kerken elkaar jaarlijks ontmoeten „om de kerkelijke eenheid te bevorderen en te vieren” is voor de meerderheid van de commissie een stap te ver. Nodig is om eenheid te zoeken die gebaseerd is op het „gezamenlijk met het hart buigen voor de waarheid van Gods Woord.”

De meerderheid van de commissie wil om dezelfde reden ook geen banden aangaan met de Raad van Kerken in Nederland. De CGK zullen anders „verantwoordelijk worden gehouden voor alle uitingen van de Raad.”

De minderheid van de commissie –drie leden– is het daarmee niet eens. Met een geassocieerd lidmaatschap zouden de CGK „geen verantwoordelijkheid” voor het beleid van de Raad van Kerken dragen, maar wel vanaf de zijlijn kunnen meespreken. „Het gaat ook hier om het getuigenis van de kerk naar de wereld waarin wij leven. Het is goed dat er in deze tijd van secularisatie bij de overheid en in de hele samenleving benadrukt wordt dat er kerken zijn.”

De drie commissieleden willen daarnaast dat de CGK de Verklaring van Verbondenheid van de Nationale Synode ondertekenen „om daarmee in onze meer ontkerstenende samenleving een christelijke stem te laten horen.” Wel zullen de CGK zich onthouden van dié door de Nationale Synode ondernomen

activiteiten, die haaks staan op Schrift en belijdenis. De minderheid wil ook blijven participeren in de stuurgroep van de Nationale Synode.

Adviseur prof. dr. H. G. L. Peels (Theologische Universiteit Apeldoorn) steunt het minderheidsrapport. „Laten we ondertussen in nederigheid en zachtmoedigheid beseffen dat wij als CGK nog minder dan 0,0001 procent van Christus’ kerk in deze wereld uitmaken. Meerderheidsrapport 4, broeders, is het rapport van de gesloten deuren en van de geblindeerde ramen. Laat het die kant met onze kerken nooit opgaan. Laten wij vrijmoedig en met vertrouwen onze plaats te midden van de andere kerken in dit land innemen, en onze verantwoordelijkheid nemen, om het getuigenis van de Naam van onze Heiland.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer