President El Salvador meldt arrestatie 9000 bendeleden
President Nayib Bukele van het Centraal-Amerikaanse El Salvador heeft gezegd dat in een twee weken durende campagne tegen criminele bendes meer dan 9000 arrestaties zijn verricht. Het parlement heeft 27 maart een uitzonderingstoestand afgekondigd om de strijd aan te gaan met iedereen die ervan verdacht wordt lid te zijn van bendes als La Mara Salvatrucha of Barrio 18.
Aanleiding voor de noodwet was een misdaadgolf waarbij in een paar dagen tijd 87 moorden zijn gepleegd. Ze werden toegeschreven aan de bendes. De regering heeft meteen draconische straffen afgekondigd wegens lidmaatschap van een bende (tot 45 jaar cel) en het delen van berichten van een criminele bende op sociale media (vijftien jaar cel). Voorts staan er strenge straffen op het in beeld brengen of afbeelden van materiaal dat moet aangeven welke bende waar de dienst uitmaakt. Daarbij richt de de regering zich vooral op tekens die door bendes worden aangebracht in wijken, maar het wordt ook als een bedreiging van de vrije pers gezien.
Voor de campagne startte, zaten er al 16.000 bendeleden achter de tralies. Volgens de autoriteiten zijn er nu nog rond de 45.000 bendeleden actief in het dichtbevolkte land van 6,8 miljoen inwoners. Het land telde in 2021 bijna 1150 moorden oftewel 18 moorden per 100.000 inwoners.
Mensenrechtenorganisaties en de Verenigde Naties maken zich grote zorgen over de razzia’s. De arrestaties zijn ook volgens Salvadoraanse media kennelijk nogal willekeurig en verdachten vanaf 12 jaar oud kunnen al tien jaar cel krijgen wegens lidmaatschap van een bende. Er gaan geen deugdelijke onderzoeken of arrestatiebevelen van een rechter aan de arrestaties vooraf.
Verdachten worden massaal en onder mensonterende omstandigheden opeengepakt in cellen opgesloten in afwachting van een rechtszaak. President Bukele vindt dat ze goed worden behandeld „omdat ze nog leven. En we hebben ze zonder matrassen slapend op de grond, opeengepakt en met wel twee keer per dag eten, maar geen kip!” Hij heeft ook de bendes bedreigd met de gevangenen. Als de bendes wraakoefeningen ondernemen naar aanleiding van de campagne dan krijgen de gevangenen „helemaal geen korrel rijst meer”, aldus Bukele.