Binnenland

Justitiepastoraat in de bres voor humane detentie

De versobering van het regime in gevangenissen zet het leven van gedetineerden onder druk. Vooral de verkorting van het dagprogramma van gevangenen leidt tot gebrek aan motivatie en gevoelens van leegte en isolement.

ANP
14 December 2004 14:33Gewijzigd op 14 November 2020 02:00

Het justitiepastoraat, dat gedetineerden op geestelijk gebied begeleidt, moet er daarom op blijven hameren dat het leven in gevangenissen en huizen van bewaring humaan blijft.

Dat zei hoofdpredikant ds. J. Eerbeek van het protestantse justitiepastoraat dinsdag tijdens een bijeenkomst in Utrecht. Daar presenteerden hij en zijn rooms–katholieke collega dr. A. van Iersel hun plannen voor de komende jaren. Om te voorkomen dat gedetineerden na vrijlating in hun criminele gedrag terugvallen, is het volgens hen van groot belang om in nazorg te investeren. Kerkelijke vrijwilligers moeten daar een grote rol in spelen.

Eerbeek en Van Iersel toonden zich bezorgd over een plan dat op het ministerie van Justitie circuleert om de taak van justitiepastores aanmerkelijk te verzwaren. Nieuwe geestelijk verzorgers zouden 180 gedetineerden onder hun hoede moeten krijgen, terwijl de norm nu 1 pastor op negentig gevangenen is. „Er is juist alle aanleiding voor een intensivering van het justitiepastoraat", zei Eerbeek, verwijzend naar het versoberde gevangenisregime.

De predikant riep op tot een „deltaplan tegen de criminaliteit", waarin de begeleiding van ex–gedetineerden groot gewicht moet krijgen. „De criminaliteitsspiraal kan alleen doorbroken worden door sterk te investeren in de ontplooiingsmogelijkheden en maatschappelijke toekomstperspectieven van gedetineerden."

Het justitiepastoraat wil daarbij meer kerkelijke vrijwilligers inschakelen dan de 1500 die nu actief zijn, zei Eerbeek. „Vrijwilligers zijn van vitale betekenis. Ze vormen voor gedetineerden een brug naar de samenleving en laten hen merken dat ze niet afgeschreven zijn, dat er mensen in hen blijven geloven." Het protestantse justitiepastoraat begint volgend jaar met een grote campagne om de kerken meer bij het werk onder gedetineerden te betrekken. De rooms–katholieke en protestantse geestelijke verzorging hecht ook grote waarde aan interreligieuze samenwerking met imams, hindoepriesters en rabbijnen die in gevangenissen werken. Na de moord op Theo van Gogh hebben de organisaties daarvoor een platform opgericht. Het justitiepastoraat heeft volgens Van Iersel „uitgelezen mogelijkheden" om interreligieuze dialoog gestalte te geven. Dat gebeurt volgens hem al in religieus gemengde gespreksgroepen van gedetineerden die bijvoorbeeld een christelijke pastor en een imam samen leiden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer