Noren akkoord met stroomkabel
De Noorse regering gaat akkoord met de aanleg van een elektriciteitskabel tussen Noorwegen en Nederland. Daarmee is de realisering van het miljoenenproject een stap dichterbij gekomen. De Nederlandse overheid neemt naar verwachting nog dit jaar een beslissing.
Het gaat om de aanleg van een 580 kilometer lange kabel, die import en export van elektriciteit tussen Nederland en Noorwegen mogelijk maakt. De plannen ervoor zijn ontwikkeld door TenneT, de landelijke beheerder van het hoogspanningsnet, en zijn Noorse branchegenoot Statnett.
De kabel, die op de bodem van de Noordzee komt te liggen, vergt een investering van circa 500 miljoen euro en kan met zijn capaciteit van 600 megawatt de energiebehoefte van 600.000 huishoudens dekken.
De DTe, de toezichthouder van energiemarkt in Nederland, buigt zich nu over de plannen. Het gaat onder meer om de vraag of de Nederlandse consument van de kabel profiteert, door stabielere stroomprijzen en hogere leveringszekerheid. Het ministerie van Olie en Energie in Noorwegen is al overtuigd van de voordelen.
TenneT heeft eerder berekend dat de hoogspanningskabel leidt tot een verlaging van de elektriciteitsprijzen in ons land met 47 miljoen euro op jaarbasis. Dat gaat voor de consument prijsvoordeel opleveren.
TenneT liet dinsdag weten blij te zijn „met het positieve antwoord van de Noorse regering”. TenneT en Statnett willen de kabel in 2008 in bedrijf nemen.