De Jonge trekt boetekleed aan om gebrek aan openheid
Woonminister De Jonge (CDA) heeft zich woensdag verontschuldigd voor de onduidelijkheid die hij heeft laten ontstaan over zijn bemoeienis met de mondkapjesdeal tussen het ministerie van Volksgezondheid en Sywert van Lienden.
Aan de Tweede Kamer schreef hij tot het inzicht te zijn gekomen dat hij eerder had moeten melden dat zijn politiek adviseur en één van zijn topambtenaren op zijn verzoek veelvuldig contact met de ondernemer hebben gehad.
Vooruitlopend op het Kamerdebat over de kwestie, donderdag, maakte De Jonge een groot aantal stukken openbaar waaronder de communicatie tussen het ministerie en Van Lienden. Die stukken bevestigen dat hij niet met Van Lienden om tafel ging om de details van de overeenkomst uit te werken, zoals De Jonge tot nu toe ook altijd verklaarde. Wel onderhielden de twee veelvuldig contact. Vrijwel daags nadat De Jonge het stokje overnam van Bruins bood Van Lienden hem al zijn diensten aan, zo blijkt.
De ondernemer stelde dat hij in staat was om Nederland op non-profitbasis met één megaorder aan meer dan 100 miljoen mondkapjes te helpen. De nog door Bruins opgerichte ministeriële inkooporganisatie hield de boot echter af. Daarover deed Van Lienden vervolgens publiekelijk zijn beklag. Op Twitter beschimpte hij het ministerie dat volgens hem oliedom was door niet met hem in zee te gaan. Daarnaast spuide hij zijn ongenoegen ook bij De Jonges assistent, zo laten de stukken zien.
Knuffelen
De Jonge maakte zich zorgen over de invloed die Van Liendens schimpscheuten hadden op het ministerie, zo blijkt. „Hugo. Op jouw verzoek ben ik gaan knuffelen met Sywert”, rapporteerde een ambtenaar op 25 maart 2020. „Dat is bijna een dagtaak.” Toen later bekend werd dat de ondernemer te gast zou zijn bij het tv-programma Nieuwsuur, appte De Jonge paniekerig naar Van Rijn: „Als je hem voor Nieuwsuur belt, helpt het misschien nog een beetje.”
PVV en de Groep Van Haga zegden woensdagavond al het vertrouwen in De Jonge op. CDA-woordvoerder Joba van den Berg stelde zich vierkant achter haar minister. De overige coalitiepartijen VVD, D66 en ChristenUnie verklaarden ook het onderzoek dat accountantsbureau Deloitte nog naar de kwestie doet bij hun eindoordeel te willen betrekken. Het rapport daarover verschijnt mogelijk pas vlak voor het zomerreces.