Moeite met spellen van woord Tweede-Kamerlid
Hoe schrijf je Tweede-Kamerlid? Tijdens de vijftiende editie van het Groot Dictee der Nederlandse Taal, dat maandagavond werd uitgezonden, hadden zelfs de kamerleden Jet Bussemaker (PvdA) en Wim van de Camp (CDA) er grote moeite mee.
Alleen SP-kamerlid Harry van Bommel schreef het zoals het volgens het Groene Boekje hoort, met twee hoofdletters en een koppelteken. „Zo staat het ook op mijn visitekaartje”, verklapte Van Bommel.
Met een gemiddeld aantal fouten van 25 behoorde het lustrumdictee, dat door Jan Mulder en Remco Campert was geschreven, niet tot de moeilijkste uit de geschiedenis van de taalwedstrijd.
Twintig bekende Nederlanders (gemiddeld 38 fouten), tien Vlaamse prominenten (25 fouten) en een aantal niet-prominenten uit Nederland (zeventien fouten) en Vlaanderen (twaalf fouten) bogen zich over een tekst met de titel ”Normen en waarden”.
Bij de prominenten gooiden de Vlamingen traditiegetrouw hoge ogen. VRT-presentatrice Annelies van Herck eindigde met twaalf fouten op de eerste plaats. Zij werd gevolgd door TROS-presentator Jaap Jongbloed (veertien) en de Vlaamse presentator Joël de Ceulaer (vijftien).
Volgens de Vlaamse tv-coryfee Carl Huybrechts hebben de Vlamingen hun succes te danken aan het goede taalonderwijs in België. „Toen de economie van Vlaanderen in de jaren zestig belangrijker werd dan de Waalse, werd ook de positie van de Nederlandse taal sterker. Belgische scholen besteden heel veel aandacht aan het vak Nederlands.”
Na afloop ontstond verwarring over de spelling van het woord pampus in de uitdrukking ”voor pampus liggen”. Volgens het Groene Boekje is het met een kleine letter, maar de jury van het dictee was van mening dat het eilandje met een hoofdletter moet worden geschreven. Uiteindelijk besliste hij echter dat de spelling van het Groene Boekje de enige juiste is.
De Nederlander Frans Wollrabe won daardoor het dictee niet met een smetteloos resultaat, maar met één fout. Hij evenaarde zo toch niet het record van een Vlaming, die twee jaar geleden nul fouten had. Wat de late beslissing van de jury voor de resultaten van de prominenten betekent, is niet bekend.
Wollrabe onthulde na afloop zijn strategie. „Ik denk goed over woorden na. Als je twijfelt over de schrijfwijze van een dagelijks gebruikt woord, moet je het altijd opzoeken in het Groene Boekje. Zo heb ik laatst het woord ”politiekorps” opgezocht. Dat is met een k en niet met een c, weet ik nu.”