Binnenland

Utrecht start met aanleg ecoducten

Na een periode van versnippering van de natuur op de Utrechtse Heuvelrug komt nu een omgekeerde beweging op gang. Natuurorganisaties en de provincie Utrecht zijn begonnen met de aanleg van ecoducten op de Heuvelrug.

Regioredactie
14 December 2004 10:45Gewijzigd op 14 November 2020 01:59

Natuurorganisaties die actief zijn op de Heuvelrug lanceerden maandag de site www.heeldeheuvelrug.nl. Deze site geeft de stand van zaken weer van het herstel van de Heuvelrug als aaneengesloten natuurgebied van Gooimeer tot Nederrijn.

Door bebouwing en door aanleg van wegen en spoorlijnen is de Heuvelrug uiteengevallen in grote en kleine natuurgebieden. Deze versnippering heeft ingrijpende gevolgen voor dieren. Door te kleine leefgebieden verdwijnen populaties, vallen er veel verkeersslachtoffers onder de dieren en is er onvoldoende uitwisseling van soorten tussen natuurgebieden.

Ecoducten over of onder belangrijke verkeersaders moeten dieren de mogelijkheid bieden van het ene naar het andere natuurgebied te komen. De aanleg van de Natuurbrug Zanderij Crailo, tussen Hilversum en Bussum, is vorige week gestart. In opdracht van Rijkswaterstaat komt er ook een ecoduct over de A28 bij de Leusderheide. Medio 2005 moet deze gereed zijn. Voor het ecoduct Mollebos, dat zowel de A12 als de spoorbaan Utrecht-Arnhem overbrugt, liggen al plannen klaar. De uitvoering zal gelijktijdig starten met de aanleg van spitsstroken.

In het kader van het Meerjarenprogramma Ontsnippering (ministeries V & W, LNV en VROM) is geld vrijgemaakt om tot 2018 nog eens zes ecoducten te bouwen over wegen op de Heuvelrug. Drie daarvan komen in het Gooi (A1 en tweemaal A27) en drie in het Utrechtse deel van de Heuvelrug (A28, A12 en spoorbaan Utrecht-Amersfoort).

De provincie Utrecht heeft geld gereserveerd voor de bouw van ecoducten over de N225 (bij Elst) en de N237 (ecoduct Soesterberg).

In het kader van de Reconstructie Gelderse Vallei zal het ministerie van LNV het initiatief nemen om ecologische verbindingen te realiseren tussen de Heuvelrug en de Veluwe. De Utrechtse Heuvelrug strekt zich uit van het Gooimeer tot de Nederrijn en is na de Veluwe het grootste bos- en heidegebied van Nederland.

De natuurorganisaties van de Heuvelrug hechten grote waarde aan de bouw van het ecoduct bij Soesterberg. Dit ecoduct vormt volgens hen een onmisbare schakel in de verbinding tussen de noordelijke en de zuidelijke Heuvelrug.

Woensdag start in paviljoen Anna’s Hoeve te Hilversum de uitvoering van het Plan Anna’s Hoeve. Verschillende overheden en het Goois Natuurreservaat hebben de handen ineengeslagen voor uitvoering van dit plan. Het resultaat moet zijn dat het gebied gaat functioneren als groene schakel tussen het Gooi en het Utrechtse deel van de Heuvelrug.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer