Roep om scherpere sancties tegen Moskou neemt toe na ‘Boetsja’
De roep om nieuwe sancties tegen Rusland neemt toe vanwege de gruweldaden in vooral de Oekraïense plaats Boetsja, die aan Russische troepen worden toegeschreven. De Franse president Emmanuel Macron zei op de radio dat er „zeer duidelijke aanwijzingen” zijn dat Russische strijdkrachten oorlogsmisdaden hebben gepleegd. Hij pleit voor maatregelen op het gebied van olie en steenkool.
Eerder hadden Duitsland en EU-president Charles Michel al aangekondigd dat de strafmaatregelen zullen worden aangescherpt. De Poolse premier Mateusz Morawiecki, voorstander van een snoeiharde lijn tegen het Kremlin, stelde echter dat Duitsland het voornaamste obstakel vormt als het gaat om verzwaringen van de sancties. Hij riep op tot de vorming van een internationale commissie om de „genocide” in Oekraïne te onderzoeken.
De Spaanse premier Pedro Sánchez sprak van vermeende gevallen van misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en „mogelijke genocide”. „We zullen al het mogelijke doen om ervoor te zorgen dat degenen die deze oorlogsmisdaden hebben gepleegd niet ongestraft blijven en in dit specifieke geval voor het Internationaal Strafhof kunnen verschijnen.”
De Europese Unie houdt Rusland verantwoordelijk voor de wreedheden. De EU-landen gaan zich „urgent” buigen over extra sancties, laat buitenlandchef Josep Borrell weten. Ook het Verenigd Koninkrijk is voorstander van een hardere aanpak, zei buitenlandminister Liz Truss.
Volgens Oekraïense media zijn inmiddels meer dan 330 lichamen van burgers geborgen na het bloedbad in Boetsja. De zoektocht naar slachtoffers gaat maandag verder. Sommige lichamen zijn begraven in achtertuinen.
Rusland ontkent dat het achter de slachtpartij zit en beweert dat het beeldmateriaal is „besteld” door de Verenigde Staten als deel van een complot om Rusland de schuld te geven. Moskou wil dat de VN-Veiligheidsraad bijeenkomt om de „provocatie door Oekraïense radicalen” te bespreken. Het Russische Openbaar Ministerie liet weten een officiële analyse te gaan maken van de „Oekraïense provocaties” in Boetsja. Kiev zou „opzettelijk valse informatie” hebben verspreid.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken sprak een krachtige veroordeling uit van de „wreedheden” begaan door Russische militairen in Boetsja en andere delen van Oekraïne. Elk instrument wordt ingezet om de misdaden te documenteren en de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen, aldus de bewindsman.
De beelden uit Boetsja en andere plekken rond de hoofdstad Kiev, waar talloze lichamen van bewoners op straat werden aangetroffen nadat de Russische troepen zich hadden teruggetrokken, zorgden internationaal voor afschuw. Sommige doodgeschoten slachtoffers waren vastgebonden. De Oekraïense justitie gaat met internationale hulp autopsie op de honderden lichamen verrichten om bewijzen te verzamelen.