Binnenland

OM wil werkstraf voor oud-president Hells Angels

Tegen voormalig president van Hells Angels Amsterdam Willem van B. is donderdag in de rechtbank in Zwolle 240 uur taakstraf geëist voor het witwassen van 1,7 miljoen euro. Volgens het Openbaar Ministerie hield de man dit crimineel geld twintig jaar lang verborgen op rekeningen in Zwitserland.

ANP
31 March 2022 12:35Gewijzigd op 31 March 2022 16:34

De 67-jarige Van B. werd in oktober 2013 als verdachte aangemerkt nadat het OM een onderzoek startte na een melding van de Belastingdienst. De man deed mee aan de inkeerregeling van de Belastingdienst waarbij hij vrijwillig alsnog in Zwitserland gestald vermogen opgaf. Daarover betaalde hij alsnog belasting maar de fiscus vermoedde dat dit geld een criminele herkomst had. Van B. kon de herkomst van dat geld niet onderbouwen.

‘Big Willem’ was 35 jaar lang president van de Hells Angels in Amsterdam tot hij eruit werd gezet. Hij had de 1,7 miljoen euro vanaf de jaren 1970 verdiend met „ambulante handel en duivenmelkerij”, zo hield hij de voorzitter voor. Het ging ook om ‘overwinst’ uit zijn café The Other Place in Amsterdam. „Ik heb geen hekel aan belasting betalen, maar wel als het te veel is.” Daarnaast verdiende hij zwart als beroemdheden zoals filmsterren Sylvester Stallone en Bruce Willis bescherming nodig hadden bij een loopje over de Wallen. „En Sammy Davis jr. heb ik zelf begeleid”, zei de verdachte.

Het OM vond die verklaringen ongeloofwaardig. Zijn werk als ‘bewaker op de Wallen’ verwijst volgens de officier naar de Red Light Security Crew van de Hells Angels, „ook geen legale inkomsten dus”. Ook zou de man aanzienlijke inkomsten uit de duivenhandel hebben. Navraag hiernaar bij de sierduivenfokkersvereniging leverde niets op. Normaal zou de officier veertig maanden cel eisen, maar deze zaak is inmiddels stokoud. Daarom hield hij het bij een werkstraf. Daarnaast wil het OM dat de 1,7 miljoen euro verbeurd verklaard wordt.

Het strafblad van Van B. is verwaarloosbaar. Volgens zijn raadslieden is een groot deel van dat bedrag te verklaren door vermogensaangroei in de jaren 1978 tot 1999. Al eind 1999 stond er een aanzienlijk bedrag op de rekeningen waardoor dit feit grotendeels verjaard is. Bewijs voor een vermoeden dat dit vermogen bestemd was als ‘pensioenvoorziening voor Hells Angels’ is niet geleverd, aldus de raadslieden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer