Minister: Fietsveer Nieuwer Ter Aa-Breukelen dit jaar uit de vaart
De veerpont tussen Nieuwer Ter Aa en Breukelen over het Amsterdam-Rijnkanaal wordt uiterlijk op 31 december dit jaar uit de vaart genomen. Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) meldt dat „voornemen” in antwoorden op vragen van CDA en PvdA.
Veiligheidsoverwegingen zijn de reden van de opheffing van het fietsveer, herhaalt Harbers. „Steeds meer grote schepen op het kanaal, aanvaarrisico en toenemende waterbeweging met instabiliteit van de pont als gevolg” voert hij als argumenten aan. Een recent onderzoek heeft de onveiligheid van de veerpont volgens de minister opnieuw bevestigd. Sinds februari 2020 varen er over het kanaal grotere schepen als gevolg van de ingebruikname van de derde kolk bij de Prinses Beatrixsluis bij Nieuwegein.
Harbers verwacht dat het definitieve besluit over de pont kort na de zomer wordt genomen. Inwoners van Nieuwer Ter Aa beroepen zich voor het behoud van ‘hun’ veer op een overeenkomst uit 1888 dat de rechtsvoorgangers van Rijkswaterstaat en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht sloten om het kanaal te kunnen realiseren. „In deze overeenkomst staat dat er een pont moet komen en dat deze te allen tijde kosteloos moet zijn. Daarin lezen wij niet dat deze pontverbinding eeuwig moet blijven bestaan”, aldus Harbers. „Het waterschap vraagt ook niet om de pontverbinding te handhaven, maar om samen met de belanghebbenden op zoek te gaan naar een aanvaardbaar alternatief.”
De eerste mogelijkheid is een omfietsroute die tussen de zes en elf minuten extra reistijd vergt. De gemeente Stichtse Vecht ziet knelpunten in verkeersveiligheid en sociale veiligheid op dit traject. De provincie Utrecht en de gemeente denken verder aan een fietsbrug. Het initiatief daarvoor moet de gemeente nemen, zegt minister Harbers. „Een financiële bijdrage aan een alternatief van mijn kant sluit ik op voorhand niet uit.”
Het zou goed zijn als Harbers binnenkort zelf poolshoogte komt nemen bij de fietspont, reageert burgemeester Ap Reinders van Stichtse Vecht op Twitter. „Hard nodig! Als je bereikbaarheid en (fiets)mobiliteit belangrijk vindt, kun je niet zomaar een belangrijke oeververbinding doorhalen en voor het alternatief naar de gemeente wijzen. Echt te makkelijk!”