Vrouwen, streef naar verbinding in de gemeente
Verbinding tussen vrouwen in de gemeente is heel waardevol, helemaal na de coronacrisis, waarin ontmoeting lange tijd minder goed mogelijk was. Investeer daarom in de vrouwenvereniging.
In twee jaar coronatijd is er in de kerkelijke gemeenten veel gebeurd. Het was heel ingrijpend dat de gemeenten niet in hun geheel konden samenkomen tijdens de zondagse diensten. Daarnaast werd in veel gemeenten het verenigingsleven helemaal stilgelegd. Gemeenteleden dreigden elkaar uit het oog te verliezen. Ondanks dat er soms mooie initiatieven waren om de gemeenteleden toch te bereiken, werd een stuk ontmoeting gemist. Wat een eenzaamheid en stil verdriet heeft dit bij oud en jong teweeggebracht.
Bezinning
Nu de meeste maatregelen versoepeld of verdwenen zijn, is het tijd voor een stukje bezinning. Helder is dat in de eerste plaats Gods Woord, zoals dat zondag aan zondag gepreekt wordt, gemeenteleden aan elkaar moet verbinden.
De Bijbelse opdracht om met elkaar op te gaan naar Gods huis is de laatste tijd al vele malen benadrukt (Hebreeën 10:25: „En laat ons onze onderlinge bijeenkomsten niet nalaten (…)”). Daarnaast is het van groot belang dat gemeenteleden elkaar ook doordeweeks rondom Gods Woord kunnen ontmoeten. Vrouwen in de gemeenten kunnen hierin een belangrijke schakel zijn voor onze naasten in en buiten de gemeenten. (Galaten 6:2: „Draagt elkanders lasten, en vervult alzo de wet van Christus”).
Jubileumjaar
Voor de Vrouwenbond van de Gereformeerde Gemeenten (VBGG) is 2022 een jubileumjaar. 75 jaar Vrouwenbond is een onverdiende zegen. Anno 2022 zijn er bij de VBGG 130 verenigingen met samen zo’n 5000 leden aangesloten. Ook is er goed contact met de Hervormde, de Christelijke Gereformeerde en de Hersteld Hervormde Vrouwenbond en worden er gezamenlijke initiatieven ontplooid op maatschappelijk en ethisch gebied.
Zending
In 75 jaar is er veel veranderd. Meisjesverenigingen werden vrouwenverenigingen. In de jaren zestig en zeventig werden tal van nieuwe vrouwenverenigingen opgericht. Dat was een periode waarin veel gehandwerkt werd, waarbij de opbrengst vooral voor de zending bestemd was. Sommige vrouwenverenigingen dragen daarom nog steeds de naam ”zendingskrans”.
Later kwam daar het werk voor de evangelisatie bij, maar ook voor andere goede doelen. Wat in die 75 jaar echter onveranderd is gebleven, is het Woord van God. Een belangrijke taak van de vrouwenverenigingen was en is het blijvend meeleven met het wel en wee van de gemeenteleden.
Wel heeft er een cultuuromslag plaatsgevonden. De samenleving is ook veranderd. In de jaren zestig en zeventig was handwerken iets wat bijna iedere vrouw deed. Met veel liefde en toewijding werd er gehaakt, gebreid en geborduurd. Grif werden de maaksels verkocht. Wat waren de vrouwen daardoor een belangrijke schakel ter ondersteuning van het zendingswerk. Vrouwen van toen hadden verbinding met elkaar rondom de Bijbel en samen zorgden ze voor een deel van de inkomsten van de zending en leefden ze per post mee met de zendingswerkers ver weg. Waardevol!
Anno 2022 is verbinding van vrouwen binnen de eigen kerkelijke gemeente nog steeds zeer waardevol. Veel vrouwenverenigingen zijn verjongd, hebben een afwisselend programma en zijn in gesprek met elkaar rondom Gods Woord.
Tegelijk is er ook respect voor die vrouwen die soms al meer dan veertig jaar lid zijn van een vrouwenvereniging en nog steeds hun steentje bijdragen door met elkaar bezig te zijn om gelden voor diverse doelen in te zamelen. Dit alles vraagt om bezinning voor alle vrouwen in de gemeenten. Vraagt u zich eens af of de beeldvorming die er heerst over vrouwenverenigingen wel terecht is. En mocht het zo zijn, toon respect. Maar doe meer.
Jonge vrouwen
Steek als jonge vrouwen in de gemeente de hoofden eens bij elkaar en spreek af: „We gaan samen naar de vrouwenvereniging. We zoeken verbinding met alle vrouwen in de gemeente en we trekken samen op.”
Oude(re) vrouwen en vrouwen van middelbare leeftijd, bent u nog nooit naar de vrouwenvereniging geweest? Spreek dan met elkaar af en ga gewoon eens. Zoek verbinding. En vrouwen die al wel jarenlang lid zijn: toon respect voor de jongere vrouwen die wellicht iets anders willen. Het is de moeite waard, want de jonge vrouw in de gemeente gaat in de toekomst het stokje overnemen. Oudere vrouwen kunnen de jonge vrouwen ook in allerlei zaken onderwijzen, zoals Titus 2:4 betoogt („Opdat zij de jonge vrouwen leren (…)”). Jonge vrouwen hebben de wijsheid en ervaring van de oudere vrouwen nodig.
Besturen, zorg voor een gevarieerd programma. Probeer jong en oud met elkaar te verbinden door afwisselende avonden. De ”werkgroep toekomstvisie” van de VBGG wil hierin graag zijn steentje bijdragen.
Alle vrouwen van de gemeente, zoek na een tijd van zo veel gemiste ‘ontmoeting’ verbinding met elkaar. Vooral geve de Heere ware verbinding aan Zijn Woord!
De auteurs zijn bestuurslid en lid van de werkgroep toekomstvisie van de Vrouwenbond Gereformeerde Gemeenten.