Werknemers langdurig ziek door agressie op het werk
Ruim 2 procent van de werknemers heeft wel eens langer dan een maand verzuimd als gevolg van agressie en geweld op het werk. Vooral wanneer collega’s zich schuldig maken aan intimiderend of agressief gedrag, kan dit tot langdurig ziekteverzuim. Dat constateert TNO Arbeid maandag op basis van onderzoek dat is verricht op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken.
Jongeren tussen de 15 en 24 geven vaker aan dat zij wel eens hebben verzuimd of minder hebben gefunctioneerd als gevolg van geweld en agressie. Vrouwen lopen een grotere kans het slachtoffer te worden van seksuele intimidatie dan mannen. Die zijn weer eerder slachtoffer van lichamelijk geweld. De kans op intimidatie hangt volgens TNO niet zozeer samen met sekse, maar meer met de beroepen die iemand uitoefent.
Lichamelijk geweld en (seksuele) intimidatie op het werk is de afgelopen jaren toegenomen. In 2003 had ruim een kwart (26,6 procent) van de werknemers last van intimiderend gedrag door bijvoorbeeld klanten, patiënten, leerlingen. Bijna een op de tien (9 procent) zei last te hebben gehad van seksuele intimidatie door ’het publiek’ en bijna even veel (8,8 procent) van lichamelijk geweld.
Ongeveer een op de zeven werknemers ondervindt hinder van intimiderend gedrag door collega’s. Dit aantal is de afgelopen jaren gelijk gebleven. Wel hadden in 2003 iets meer mensen (5,3 procent) last van seksuele intimidatie door collega’s of van fysiek geweld van collega’s (1,7 procent).