Binnenland

Amsterdam controleert of datacenters ook energie besparen

Amsterdam gaat datacenters controleren op energiebesparing. Volgens de gemeente is een deel van de datacenters sinds 2019 wettelijk verplicht energie te besparen door servers in de spaarstand te zetten als ze niet worden gebruikt, maar dit wordt nog niet overal toegepast.

ANP
29 March 2022 15:07Gewijzigd op 29 March 2022 18:04

De zogeheten Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die erop toeziet dat bedrijven voldoen aan de wet- en regelgeving, neemt de handhaving op verzoek van de Amsterdamse verantwoordelijk wethouder Marieke van Doorninck op zich. Volgens haar is afgelopen jaar geprobeerd met de sector tot een akkoord te komen om gefaseerd over te gaan op deze verplichting. „Helaas is het niet gelukt”, aldus de wethouder. „Ik heb daarom de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied verzocht te gaan handhaven op onnodige energieverspilling door datacenters.” Van Doorninck wil hierbij samenwerken met de overige gemeenten en provincies, „zodat er sprake is van een gelijk speelveld in Nederland”.

In 2023 moeten alle datacenters in ons land de servers in de spaarstand zetten als ze niet worden gebruikt. Dit moet leiden tot een energiebesparing van 10 tot 15 procent. Voor gebruikers zou dit leiden tot een vertraging van een miljoenste seconde, aldus de gemeente.

Eerder werd een zelfde soort overgangsakkoord gesloten bij het toepassen van niet mechanische, zogenoemde vrije koeling door datacenters. Volgens de gemeente kwam het dit keer niet zo ver, omdat de branchevereniging niet verder wilde gaan dan een inspanningsverplichting. Dat vindt Amsterdam echter onvoldoende.

Brancheorganisaties Dutch Data Center Association (DDA) en NLdigital laten desgevraagd weten dat de datacenters niet verantwoordelijk zijn voor de apparatuur van klanten. DDA noemt de controle „symboolpolitiek”, NLdigital zegt „verrast” te zijn door het besluit van de gemeente.

De handhaving zal gelden voor de datacenters waar de verplichting nu al geldt. Dat zijn er volgens een woordvoerder rond de 25. Wie hier niet aan voldoet, kan een dwangsom verwachten. De andere centers worden aangemoedigd om volgend jaar te voldoen aan de wet.

Klimaat- en energieminister Rob Jetten vindt het goed dat er intensiever wordt gehandhaafd. „Het is belangrijk dat de energiebesparingsplicht nageleefd wordt en dat geldt voor alle sectoren. Het kabinet reserveert de komende jaren extra budget voor een betere handhaving en we breiden de wet uit.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer