Buitenland

Oekraïne heeft weinig hoop op doorbraak overleg

Rusland en Oekraïne hervatten maandag in Turkije de vredesonderhandelingen. „Ik denk niet dat er een doorbraak zal komen over de belangrijkste kwesties”, zei Vadim Denisenko, adviseur van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Oekraïne.

Redactie buitenland
28 March 2022 11:08
Burgers ontvluchten de zwaar geteisterde stad Marioepol. beeld EPA, Roman Pilipey
Burgers ontvluchten de zwaar geteisterde stad Marioepol. beeld EPA, Roman Pilipey

De Oekraïense president Volodimir Zelenski juicht de hervatting van de besprekingen toe en zei erbij dat de partijen bereid moeten zijn over de gevoeligste onderwerpen compromissen te sluiten.

De twee partijen hebben elkaar al weken niet persoonlijk ontmoet, maar zullen vanaf maandag drie dagen besprekingen voeren in Istanbul. Verscheidene gespreksrondes hebben tot nu toe niet geleid tot een beëindiging van de oorlog die na de Russische invasie losbarstte.

Volgens Zelenski zijn ongeveer 20.000 mensen gedood, 10 miljoen mensen hun huizen ontvlucht en ondanks Russische militaire verliezen worden Oekraïense steden nog steeds gebombardeerd.

In de zuidelijke havenstad Marioepol zijn ongeveer 170.000 burgers omsingeld door Russische troepen. In de stad is de situatie voor inwoners vrijwel onhoudbaar met tekorten aan voedsel, water en medicijnen. De Oekraïense autoriteiten zijn er zondag opnieuw niet in geslaagd burgers in nood direct te helpen om de zwaar belegerde stad veilig uit te komen.

De verdedigers van de Oekraïense havenstad Marioepol leveren volgens burgemeester Vadim Bojtsjenko „heldhaftig verzet” aan de Russische aanvallers. In een interview met het Oekraïense persbureau UNIAN maakt hij in de nacht van zaterdag op zondag melding van extreem zware gevechten.

Genocide

Bojtsjenko beschuldigt het Russische leger van meedogenloze acties tegen alle inwoners van de zwaar gehavende stad, ook tegen etnische Russen. „Ze kregen niet de opdracht om iemand te beschermen”, aldus de burgemeester. „Hun taak is gewoon om de stad van de aardbodem te wissen, inclusief haar inwoners. Dit is gewoon genocide, er kan geen andere naam voor zijn.”

De burgemeester benadrukt dat de Oekraïense vlag boven de stad blijft wapperen. „En onze soldaten doen er alles aan om ervoor te zorgen dat dit in de toekomst zo blijft”, benadrukt Bojtsjenko. Sommige delen van de stad staan ​​echter al onder Russische controle. „De stad is omsingeld, de ring wordt steeds strakker.”

Hij wil niet ingaan op de toekomst van de stad of dat troepen van buitenaf de stad mogelijk komen bevrijden. „Zelfs de generale staf van het Oekraïense leger heeft daar zeker geen antwoord op. Ik denk dat we geduld en kracht moeten hebben, de tijd zal het leren.”

Het aantal doden in de stad stond tot voor kort op 2187. „Ik kan zeggen dat het aantal nu aanzienlijk hoger is”, aldus Botsjenko, zonder aan te geven hoeveel het er nu zijn. Meer dan de helft van de 540.000 inwoners is geëvacueerd. Zaterdag konden nog ruim 4000 inwoners de stad ontvluchten.

Polen

Zeker 2,3 miljoen mensen zijn sinds de Russische invasie in Oekraïne naar Polen gevlucht om een veilig heenkomen te zoeken. Volgens de Poolse grenswacht zijn zaterdag 31.100 mensen Polen binnengekomen.

Het is niet bekend hoeveel mensen in Polen zijn gebleven en hoeveel er zijn doorgereisd naar landen als Duitsland en Nederland. Oekraïners kunnen vrij reizen in de Europese Unie.

Andersom zijn sinds het begin van de oorlog op 24 februari 339.000 mensen Oekraïne binnengegaan vanuit Polen. Het gaat vooral om Oekraïners die zich willen aansluiten bij het leger of mensen in het land willen helpen.

Oekraïne en Polen delen een grens van ongeveer 500 kilometer.

De leider van de afvallige Oekraïense regio Loehansk wil dat er binnenkort een referendum wordt gehouden over aansluiting bij Rusland. Leonid Pasetsjnik vindt dat de inwoners van Loehansk moeten kunnen bepalen of ze zich bij Rusland aansluiten of onafhankelijk blijven.

Een lid van het Russische lagerhuis, de Doema, zei al snel dat het „nu niet het juiste moment is” voor een dergelijk referendum.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer