Binnenland

België overweegt nooddorpen voor Oekraïense vluchtelingen

Ook Belgische overheden overwegen nooddorpen te bouwen voor Oekraïense vluchtelingen. De Vlaamse regering denkt aan vijftien tot twintig nooddorpen als er inderdaad 120.000 vluchtelingen zouden komen. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers sprak eerder van nooddorpen met elk 250 wooneenheden. Hij plaatste wel de kanttekening dat dit alleen gaat gebeuren als het echt nodig blijkt. Om te beginnen zou Vlaanderen kunnen starten met een proef van twee nooddorpen. Concreet is hier echter nog niks over besloten.

ANP
25 March 2022 12:05Gewijzigd op 25 March 2022 14:48

De Nederlandse staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zei vrijdag enkel dat wordt gekeken „of we ergens grootschalige opvang kunnen neerzetten”. Hij stelde dat er op bepaalde plekken veel mensen moeten kunnen worden opgevangen. Er wordt nu hard gewerkt aan de realisatie van 50.000 plekken voor gevluchte Oekraïners, maar er wordt rekening mee gehouden dat er meer Oekraïners moeten worden opgevangen. Volgens onder meer de organisatie VluchtelingenWerk wordt daarbij ook gedacht aan de bouw van nooddorpen voor vluchtelingen als een van de vele mogelijkheden.

Er wordt in Vlaanderen ondertussen hardop nagedacht om bijvoorbeeld een voormalig vliegveld van de NAVO als bouwplaats voor een nooddorp te gebruiken. Het terrein 20 kilometer ten oosten van Antwerpen is eigendom van het ministerie van Defensie. De burgemeester van het nabijgelegen plaatsje Oostmalle lijkt niet enthousiast. Het ligt afgelegen en het terrein is nu voor de natuur van grote waarde zei hij eerder deze week. De grote onderneming Bekaert heeft een leegstaande fabriek met terrein als locatie aangeboden in het West-Vlaamse Ingelmunster. De burgemeester daar heeft het aanbod naar hogere overheden doorgestuurd.

In het ergste geval vluchten volgens Vlaanderen 200.000 Oekraïners naar België. Op den duur komt volgens hem 60 procent in Vlaanderen terecht en 30 procent in Wallonië. Ook de Waalse overheid overweegt daarom nooddorpen op te trekken. Maar onder anderen de burgemeester van Namen heeft daar bedenkingen bij. „Er zijn slachtoffers van de overstromingen van vorig jaar die nog steeds geen bevredigende oplossing hebben voor hun huisvesting. Die zullen dat moeilijk begrijpen. We moeten die extra spanningen tussen mensen onderling vermijden” zei de burgemeester tegen de Vlaamse zender VRT. Waalse gemeenten vragen wel veel meer concrete hulp van de regionale en de federale regering om vluchtelingen op te vangen.

VluchtelingenWerk heeft andere bedenkingen tegen zogenoemde Oekraïne-dorpen. Ze zouden de integratie van Oekraïners belemmeren, want die „doen dan niet mee met de samenleving”. Vluchtelingenwerk ziet meer in „een gemengde oplossing, dat je plekken bouwt waar ook andere vluchtelingen en Nederlanders kunnen wonen”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer