Antikrakers wijken voor vluchtelingen, beheerders ‘overvallen’
Mensen die via antikraak een dak boven hun hoofd hebben, krijgen in sommige gevallen te horen dat ze plaats moeten maken voor Oekraïense vluchtelingen. Dat erkent leegstandbeheerder Ad Hoc, die er meteen aan toevoegt dit erg vervelend te vinden. „Wat wij nu veel zien gebeuren, is dat antikrakers plaats moeten maken voor vluchtelingen. Dat overvalt ons”, zegt directeur Claudia Duinisveld.
Onder andere in Hengelo gaf een plaatselijke woningcorporatie Ad Hoc de opdracht woningen waar antikrakers wonen vrij te maken voor Oekraïense vluchtelingen, bevestigt Duinisveld na berichtgeving van de Stentor. Hetzelfde gebeurde in panden in Rotterdam, Groningen en Utrecht. Eigenaren, in veel gevallen de gemeente, bepalen wat er met hun vastgoed gebeurt en daar hebben leegstandbeheerders zich naar te schikken.
„Als ik branchebreed kijk, dan schat ik dat je het al wel over honderden gevallen hebt”, zegt Duinisveld. „Het voelt verkeerd, ook omdat we een maatschappelijke rol hebben.”
Leegstandbeheerder Alvast laat weten dat in één pand onder beheer Oekraïense kinderen les zullen krijgen. Ondernemers die er waren gehuisvest moeten daarom weg. In Nijmegen verdwijnen tijdelijke ateliers in een voormalig belastingkantoor om vluchtelingen op te kunnen vangen.
De twintig Nederlandse leegstandbeheerders met een keurmerk bieden op dit moment aan zo’n 20.000 mensen tijdelijke woon- of werkruimte. Het totale aantal is waarschijnlijk groter, omdat veel kleine spelers in de branche geen keurmerk hebben.
Nederland wil in eerste instantie zo’n 50.000 vluchtelingen uit Oekraïne opvangen. Duinisveld benadrukt dat Ad Hoc en andere leegstandbeheerders er alles aan willen doen om daarbij te helpen. Maar veel liever ziet ze dat dit gebeurt door extra kamers en woonruimtes te creëren dan antikrakers op straat te zetten. Dat dit mogelijk is, bewijst een project in Venlo. Daar wordt een ruimte met 45 tijdelijke bewoners zodanig aangepast dat er nog tientallen Oekraïense vluchtelingen bij kunnen komen.
De harde lijn van sommige gemeenten tegenover antikrakers valt slecht bij brancheorganisatie Vereniging Leegstandbeheerders Nederland (VLBN), zegt voorzitter Ton Ruhe. Door de ene groep op straat te zetten ten behoeve van de andere groep, verschuift het probleem volgens hem alleen maar. Ruhe ziet er veel meer heil in als antikrakers en vluchtelingen panden delen, waarbij die eerste groep de nieuwkomers wegwijs maakt in Nederland. „Antikrakers en leegstandbeheerders zijn best bereid mee te denken over oplossingen, maar het is belangrijk dat we gezamenlijk optrekken.”