Google test rechtstreeks factureren voor apps als Spotify
Google test de mogelijkheid van het rechtstreeks factureren door sommige apps aan gebruikers. Daarmee wil Google een alternatief bieden voor betalingen via de appstore. De laatste tijd klinkt er volop kritiek op de hoge vergoedingen die Google daarvoor rekent. Ook zijn er toenemende zorgen over de marktmacht van het bedrijf, en die van sectorgenoot Apple die ook een eigen appstore heeft.
Het nieuwe systeem, dat Google als een experiment beschouwt, begint eerst met streamingbedrijf Spotify. Als een gebruiker ervoor kiest om Spotify rechtstreeks te betalen in plaats van via het factureringssysteem van Google, zal Spotify Google naar verluidt niet de volledige vergoeding van 15 procent hoeven te geven. Een woordvoerder van Google benadrukte dat het bedrijf de financiële voorwaarden nog niet heeft geregeld.
Critici menen dat mensen de laatste jaren te veel hebben betaald voor aankopen via appstores van bedrijven als Google en Apple. De Amerikaanse techbedrijven zouden hun marktmacht hebben misbruikt door beperkende voorwaarden op te leggen. Zo werden ontwikkelaars verplicht om apps en in-app-aankopen uitsluitend via de appstores aan te bieden. De techbedrijven rekenden daar commissies tot wel 30 procent voor. In verschillende landen zijn claims tegen de bedrijven ingediend.
Google halveerde eerder al de afdracht die app-ontwikkelaars moeten doen als ze abonnementen verkopen in hun apps via de Google Play Store. De prijsverlaging van 30 naar 15 procent bij Google geldt alleen voor abonnementen. Voor zaken als in-app-aankopen in spelletjes moet nog gewoon 30 procent commissie worden afgedragen aan het techbedrijf.