Rechters moeten opnames verhoren krijgen
De politie zou video-opnames van verhoren aan rechters moeten verschaffen zodat die, als verdachten worden voorgeleid, meer inzicht krijgen in de achtergrond van een eventuele bekentenis. Op die manier kan wellicht worden voorkomen dat mensen worden veroordeeld voor daden die ze niet hebben begaan.
Dat stelde de voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak A. van Delden zondag in het programma Buitenhof. Hij reageerde hiermee op de zaak van C. Borsboom die vrijdag na een onterechte gevangenschap van ruim vier jaar werd vrijgelaten. Hij werd indertijd veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging wegens de moord op de Schiedamse Nienke Kleiss (10) en de poging daartoe op haar vriendje Maikel (11). Hernieuwd DNA-onderzoek wees uiteindelijk echter een andere dader aan. Borsboom bekende indertijd dat hij schuldig was.
Volgens Van Delden hoeft dit echter in lang niet alle gevallen te betekenen dat de verdachte daadwerkelijk schuldig is. „Met bekentenissen moet je erg voorzichtig zijn omdat bekend is dat die soms volledig ten onrechte worden afgelegd om wat voor reden dan ook", aldus de voorzitter van de raad.
Over de reden daarvan zei hij: „Dat gebeurt bijvoorbeeld omdat mensen in de publiciteit willen komen of soms omdat ze zeggen dat ze onder druk zijn gezet. Het zou goed zijn als daar door de politie meer inzicht in gegeven wordt waardoor de rechter een soort logboek krijgt zodat je bijvoorbeeld weet hoe lang iemand is verhoord. Het is natuurlijk heel gek dat je tegenwoordig met alle technische middelen alleen moet vertrouwen op uitgetikte verbalen. Er moet meer opgenomen worden, zodat je als rechter maar ook als officier van justitie meer inzicht kunt krijgen."
Voorzitter G. van de Kamp van politievakbond ACP noemde de verwijten over de verhoormethoden zondag in een eerste reactie „makkelijk" en „goedkoop". Verder benadrukt de ACP dat in een strafzaak de verhoren slechts een deel van het bewijs vormen en dat eindverantwoordelijkheid voor het onderzoek ligt bij het Openbaar Ministerie.
Van de Kamp heeft zich tevens gestoord aan de kritiek omdat onafhankelijke rechters het bewijs dat de politie verzamelt, toetst en beoordeelt of het wettig en overtuigend is. Ook is volgens de politievakorganisatie in dit concreet geval niet bekend hoe de bekentenis van Borsboom tot stand is gekomen. De ACP is zeker niet tegen het maken van opnamen van verhoren.