Amsterdamse raadsleden nemen afscheid
De vertrekkende Amsterdamse raadsleden nemen woensdag afscheid in het stadhuis van de hoofdstad. Ze zijn toegesproken door burgemeester Femke Halsema en krijgen zelf ook de gelegenheid om een laatste keer te spreken.
Halsema keek in haar toespraak terug op een „roerige periode in de stad”. Ze noemde hoe de „ontwrichtende pandemie” de stad hard heeft geraakt en stond onder meer stil bij de aanslagen op advocaat Derk Wiersum en misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Ook vermeldde ze het faillissement van het Slotervaartziekenhuis, de problemen bij afvalverwerker AEB, de komst van het het Nationaal Holocaust Namenmonument en de excuses voor de rol die de hoofdstad heeft gespeeld in het slavernijverleden.
In de vergadering bevestigde de gemeenteraad ook de einduitslag van de verkiezing en werd besloten dat de gekozen raadsleden daadwerkelijk in de nieuwe raad zitting mogen nemen, na een onderzoek van de zogenoemde geloofsbrieven. In die brieven aanvaarden kandidaat-raadsleden hun benoeming en geven ze aan te voldoen aan de eisen om raadslid te mogen worden.
Ook in Weesp wordt, op de laatste dag als zelfstandige gemeente, afscheid genomen. Vanaf donderdag hoort Weesp bij Amsterdam. Weesp wordt een nieuw zogenoemd stadsgebied waar ook het dorp Driemond bij gaat horen. Door de fusie groeit Amsterdam qua inwoners van 873.000 naar 893.000, en van 219 vierkante kilometer naar ruim 243 kilometer. Het stadsgebied Weesp, met eigen bestuurscommissie en stadsloket, komt bovenop de zeven al bestaande stadsdelen. In 2018 stemde het merendeel van de Weespers tijdens een referendum voor aansluiting bij Amsterdam.
De nieuwgekozen raadsleden van de gemeente Amsterdam en de commissieleden van Weesp worden donderdag geïnstalleerd. De nieuwe raad telt twaalf partijen, met Volt als nieuwkomer. De ChristenUnie en de Partij van de Ouderen (PvdO) verdwijnen uit de raad. PvdA is de grootste, met negen zetels.
De nieuwe raadsleden in andere gemeenten in Nederland worden op pas op 30 maart geïnstalleerd. Vanwege de gemeentelijke herindeling met Weesp gebeurt dat in Amsterdam eerder.