Ook Oekraïeners opgevangen via kerken, moskeeën terughoudender
Zo’n honderd Oekraïense vluchtelingen hebben momenteel onderdak gevonden bij gastgezinnen in Utrecht, die zich aanmeldden bij de protestantse diaconie. De vluchtelingen kunnen na aankomst in de Jaarbeurs worden gekoppeld aan zo’n gezin. Ook moskeeën bieden hulp aan vluchtelingen, meldt de voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), maar niet speciaal aan Oekraïeners.
Leden van de kerkelijke gemeenschappen in Utrecht hebben de vraag gekregen zich te melden als zij voor een aantal weken een slaapplek beschikbaar hebben, legt een woordvoerder van de diaconie uit. Al meer dan 250 mensen meldden zich aan, waaronder ook mensen van buiten de kerk.
De potentiële gastgezinnen worden gebeld en gevraagd naar onder meer hun beschikbare ruimte en motivatie. „Het is belangrijk dat mensen ook tijd hebben voor begeleiding”, legt hij uit. „Als iemand bijvoorbeeld een kamer kan bieden, maar verder geen tijd heeft dan zeggen we nee.”
De mensen die vluchtelingen willen opvangen hebben nog geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hoeven overleggen. Een VOG is een bewijs dat iemand geen strafbare feiten heeft begaan die in dit geval het bieden van opvang aan vluchtelingen onwenselijk maken. De diaconie heeft aan de gemeente Utrecht gevraagd dit wel voor de gastgezinnen te regelen.
De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) weet niet hoeveel andere Nederlandse kerken opvang bieden aan vluchtelingen. De PKN adviseert kerken om zoveel mogelijk „via de officiële wegen” hulp te bieden, aldus een woordvoerster. De organisatie Takecarebnb regelt de opvang bij gastgezinnen in opdracht van de overheid.
Ook via moskeeën zijn mensen bereid hulp te bieden aan Oekraïense vluchtelingen, zegt Muhsin Köktas, voorzitter van het CMO. Als er bij moskeeën vraag is naar de opvang van vluchtelingen dan „wordt die hulp geboden. Maar er zijn geen acties opgezet speciaal voor hen, zoals wel door de kerken wordt gedaan. Dat komt omdat vanuit islamitisch oogpunt alle vluchtelingen hulp moet worden geboden. We maken geen onderscheid in nationaliteit.”
Het CMO wil wel contact zoeken met organisaties zoals het Rode Kruis om te kijken wat er nodig is. Hulp kan bestaan uit voedselpakketten, bijvoorbeeld aan islamitische vluchtelingen die halal eten. „Dat moet gecoördineerd gebeuren, want als moskeekoepels vandaag een oproep doen tot het doneren van voedsel, dan wordt dat morgen massaal gebracht. Als een teveel moet worden weggegooid, is dat natuurlijk zonde.”