Binnenland

Dringend behoefte aan 1500 opvangplekken voor asielzoekers

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft op zeer korte termijn minimaal 1500 nieuwe plaatsen nodig voor asielzoekers. In de opvang in Ter Apel is sprake van een noodtoestand; vluchtelingen moeten de nacht doorbrengen op een stoel. Een optie is om opvangplaatsen voor Oekraïense vluchtelingen die nog niet worden gebruikt voorlopig in te zetten voor asielzoekers uit andere landen.

ANP
21 March 2022 18:01Gewijzigd op 21 March 2022 20:31
Oekraïense vluchtelingen, eerder deze maan, in de Amsterdamse RAI. beeld ANP RAMON VAN FLYMEN
Oekraïense vluchtelingen, eerder deze maan, in de Amsterdamse RAI. beeld ANP RAMON VAN FLYMEN

Dat heeft het COA maandag laten weten aan de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad. De burgemeesters willen dat het kabinet nu doorzet, zodat er desnoods dwang uitgeoefend kan worden op gemeenten die te weinig doen om vluchtelingen op te vangen. „Iemand, of dat nou de staatssecretaris, de commissaris van de Koning of de voorzitter van een veiligheidsregio is, moet de macht hebben om te zeggen: nu ga je wat doen, want dat moet”, aldus Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen.

De veiligheidsregio’s hebben in korte tijd de eerste 25.000 opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen vrijwel helemaal gerealiseerd. „Daar moeten we gebruik van maken, zolang die plaatsen nog niet gevuld zijn met Oekraïners. Het gaat niet aan om andere vluchtelingen op straat te laten staan. Dan zou je discrimineren”, aldus Bruls. Het Veiligheidsberaad fronst er ook de wenkbrauwen over dat er nu voor de Oekraïners allerlei leegstaande gebouwen beschikbaar zijn, terwijl een aantal gemeenten voor andere asielzoekers eerder geen plaats maakte.

De burgemeesters willen dat de opvang van andere vluchtelingen dan de Oekraïners evenwichtig over het land wordt verdeeld. Bruls verwacht dat er op korte termijn ook weer nagedacht gaat worden over grootschalige opvang, zoals het tentenkamp Heumensoord in zijn eigen gemeente Nijmegen. „Het kabinet moet in het hele land kijken wat er op dat gebied mogelijk is. Het kan niet zo zijn dat de ene gemeente steeds mensen opvangt, terwijl de andere gemeente vindt dat het realiseren van vijftig plekken wel genoeg is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer