Jongere aarzelt bij inschrijving voor hbo-studie
Hogescholen hebben beduidend minder nieuwe aanmeldingen ontvangen dan wat normaal is rond deze tijd van het jaar. De hogescholenkoepel Vereniging Hogescholen maakt zich zorgen.
Ook voor opleidingen tot beroepen waarin er een schreeuwend tekort is aan mensen blijft het aantal aanmeldingen achter, zoals de lerarenopleiding (10 procent lager) en gezondheidszorg (5 procent minder aanmeldingen).
De Vereniging Hogescholen is er dan ook niet gerust op, schreef Trouw maandag. „Je ziet wel vaker fluctuaties”, zegt voorzitter Maurice Limmen tegen de krant. „Maar natuurlijk wil je dit niet. Zeker niet in de zorg en het onderwijs, dat zijn vitale beroepen.”
Als mogelijke oorzaak van de terugval wordt het meest de onzekerheid genoemd waarin studenten verkeren over de financiering van hun studie. Met ingang van het collegejaar 2023-2024 wordt het huidige leenstelsel afgeschaft en komt er weer een studiebeurs, maar hoe die eruit gaat zien is nog niet duidelijk. Ook niet hoe huidige studenten gecompenseerd gaan worden voor het leenstelsel.
Duidelijkheid
Limmen waarschuwde al eerder voor mogelijk uitstelgedrag van nieuwe studenten, en roept de politiek ertoe op duidelijkheid te geven rond de basisbeurs. „Mensen moeten niet verder worden gestimuleerd om uit te stellen”, zegt hij in Trouw.
Jan Hol, bestuursvoorzitter van de Christelijke Hogeschool Ede, toont zich ook bezorgd over de vertraging in het aantal inschrijvingen: „Met name over studies als verpleegkunde of de lerarenopleiding. We kunnen het niet hebben dat we straks 20 procent minder personeel afleveren.”
De Koepel Universiteiten Nederland heeft nog geen signalen dat het aantal aanmeldingen sterk afwijkt van dat in voorgaande jaren.