België houdt kerncentrales langer open, mede om oorlog Oekraïne
België houdt twee van de kerncentrales die in 2025 zouden sluiten toch langer open. De regering laat ze nog tien jaar draaien nu onder meer de oorlog in Oekraïne het alternatief aardgas peperduur, onzeker en bedenkelijk heeft gemaakt.
„De oorlog verandert op een zeer ingrijpende wijze de manier waarop we naar energie kijken”, zegt premier Alexander De Croo. België moet af van zijn „pijnlijke afhankelijkheid” van fossiele brandstoffen uit het buitenland. Dit mede om de torenhoge energierekening te drukken en „Rusland minder middelen te geven om die vreselijke oorlog te financieren”.
België ruziede lange tijd over de sluiting van de reactoren in Doel en Tihange, niet ver van de Nederlandse grens. De huidige regeringscoalitie besloot de al jaren geleden voorgenomen ‘kernuitstap’, kroonjuweel van het Vlaamse Groen en het Waalse Ecolo, door te zetten en tijdelijk extra gascentrales in te zetten. Maar coalitiepartner na coalitiepartner en medestander na medestander bedacht zich. Daarop zwichtten ook de groene partijen.
De regeringspartijen hebben nu afgesproken dat ze gaan proberen de levensduur van Doel 4 en Tihange 3, de jongste van het land, tot 2035 te verlengen, zegt energieminister Tinne Van der Straeten (Groen). De groenen hebben in ruil bedongen dat België 1 miljard euro extra steekt in de overgang naar hernieuwbare energie. Die zou daarmee „een ongeziene versnelling” krijgen. Vervangende gascentrales komen er toch, om zeker te stellen dat België nooit van elektriciteit verstoken raakt of de prijs weer ziet ontploffen.
Helemaal zeker is het nog niet dat de centrales nu ook daadwerkelijk openblijven. De regering moet nog gaan onderhandelen met uitbater Engie, die stelt dat het daarvoor te laat is. Maar volgens deskundigen is dat een geldkwestie.
Het afscheid van kernenergie stuit in heel Europa op steeds breder verzet. Onder meer Nederland en Frankrijk willen juist nieuwe kerncentrales bouwen. Duitsland is een van de weinige resterende landen die lijkt vol te houden.