Bloedvergiftiging door bacterie doodde bruinvissen
De honderden dode bruinvissen die in augustus vorig jaar aanspoelden op de Waddeneilanden zijn bezweken aan een bacterie die bloedvergiftiging veroorzaakt. Hoe de dieren deze bacterie konden oplopen is nog niet bekend, aldus onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
Gemiddeld stranden er 570 walvissen per jaar op de Nederlandse kust. In 2021 waren dat er 721. Dat kwam grotendeels doordat in augustus in enkele weken tijd 350 dode bruinvissen strandden. Dat grote aantal is bijzonder volgens de onderzoekers. Opvallend is ook dat het vooral volwassen vrouwtjes waren, terwijl er gewoonlijk minder vrouwtjes dan mannetjes aanspoelen.
Enkele kadavers van de dode bruinvissen zijn onderzocht. Dat onderzoek wees uit dat de Erysipelothrix rhusiopathiae tot de dood heeft geleid. Waarom vooral vrouwtjes door de bacterie zijn getroffen moet ook nog nader worden onderzocht.
Bruinvissen zijn de enige walvissensoort die standaard voor de Nederlandse Noordzeekust leeft. Vinvissen, tuimelaars, potvissen en dolfijnen die ook wel eens op het strand terechtkomen zijn dwaalgasten, die gewoonlijk verder op zee leven.