live
Buitenlandliveblog Oekraïne

Biden wijst Xi op ‘gevolgen’ als China Rusland steunt in oorlog

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne duurt inmiddels drie weken. Volg de laatste ontwikkelingen in dit liveblog.

Webredactie 18 March 2022 07:01

Advertentie

President Biden praat met topmannen in VS over impact oorlog

De Amerikaanse president Joe Biden gaat maandag praten met topbestuurders uit het bedrijfsleven in de Verenigde Staten over de economische impact van de oorlog in Oekraïne. Dat zei woordvoerder Jen Psaki van het Witte Huis. Vanwege de oorlog en de zware economische sancties tegen Rusland hebben veel grote Amerikaanse bedrijven al gezegd afscheid te nemen van het land.

Volgens het Witte Huis zal Biden een bijeenkomst bijwonen van de Business Roundtable, een groep van topmensen van Amerikaanse bedrijven. Veel grote concerns als Boeing, McDonald’s, Ford Motor, Apple, Harley-Davidson, Coca-Cola, Burger King, ExxonMobil en American Express stoppen met activiteiten in Rusland, net zoals grote banken als Goldman Sachs en JPMorgan Chase.

De oorlog heeft ook gevolgen voor de Amerikaanse economie, bijvoorbeeld door de sterk stijgende prijzen voor brandstof, voedsel en grondstoffen. Daarvan hebben ook bedrijven last. De inflatie in de VS ligt nu op het hoogste niveau in ruim veertig jaar. De populariteit van Biden kan geraakt worden door een sterk stijgende inflatie.

EU denkt over miljardenfonds voor Oekraïne

De Europese Unie denkt erover een miljardenfonds op te zetten om Oekraïne door de oorlog en daaropvolgende wederopbouw heen te helpen. Oekraïne zit immers in hoge geldnood nu het land zelf zeer moeilijk kan lenen en investeerder na investeerder een veilig heenkomen zoekt, zegt voorzitter Charles Michel van de raad van regeringsleiders van de EU-landen.

Het plan ontsproot vrijdag volgens Michel in een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Het fonds moet worden gevuld met giften van landen, zegt hij. Daarvoor zou een donorconferentie moeten worden belegd. De EU-leiders bespreken het plan komende week op hun top in Brussel.

In eerste instantie zou Oekraïne uit het solidariteitsfonds kunnen putten om de overheid draaiende te houden, eerste levensbehoeften in te kopen en de verdediging tegen Rusland te bekostigen, lichten Brusselse bronnen toe. Op langere termijn kan het fonds helpen het land weer op te bouwen en het economisch nauwer te doen aansluiten bij het Westen.

België houdt kerncentrales langer open, mede om oorlog Oekraïne

België houdt twee van de kerncentrales die in 2025 zouden sluiten toch langer open. De regering laat ze nog tien jaar draaien nu onder meer de oorlog in Oekraïne het alternatief aardgas peperduur en onzeker heeft gemaakt.

België ruziede lange tijd over de sluiting van de centrales in Doel en Tihange, niet ver van de Nederlandse grens. De huidige regeringscoalitie besloot de al jaren geleden voorgenomen ‘kernuitstap’, kroonjuweel van het Vlaamse Groen en het Waalse Ecolo, door te zetten en tijdelijk extra gascentrales in te zetten. Maar coalitiepartner na coalitiepartner en medestander na medestander bedacht zich. Daarop zwichtten ook de groene partijen.

De regeringspartijen hebben nu afgesproken dat ze gaan proberen de levensduur van de reactoren Doel 4 en Tihange 3 tot 2035 te verlengen, laat energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) weten. Maar de groenen hebben in ruil bedongen dat België 1 miljard euro extra steekt in de overgang naar hernieuwbare energie. Vervangende gascentrales komen er toch, om zeker te stellen dat België nooit van elektriciteit verstoken raakt.

Het afscheid van kernenergie stuit in heel Europa op steeds breder verzet. Onder meer Nederland en Frankrijk willen juist nieuwe kerncentrales bouwen. Duitsland is een van de weinige resterende landen die lijkt vol te houden.

Hoe gevaarlijk is een getergde Poetin?

Oekraïne zucht drie weken onder oorlogsgeweld. Wanneer komt er een eind aan de Russische agressie? En hoe groot is de kans dat een in het nauw gedreven Poetin met kernbommen de wereld in vuur en vlam zet? Defensiespecialisten Dick Zandee en Han Bouwmeester blikken terug en vooruit.

Biden wijst Xi op ‘gevolgen’ als China Rusland steunt in oorlog
biden.jpg
beeld EPA, Jim Lo Scalzo

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping gewezen op de „gevolgen” van elke steun aan Rusland in zijn oorlog tegen buurland Oekraïne, zei het Witte Huis vrijdag. Dat deed Biden in een bijna twee uur durend videogesprek tussen de twee wereldleiders, waarin behalve Oekraïne ook Taiwan en de relatie tussen de VS en China aan bod kwamen.

Over de netelige kwestie van Taiwan zei Biden tegen Xi dat het Amerikaanse beleid ten aanzien van Taiwan niet is veranderd, en hij benadrukte dat de Verenigde Staten zich blijven verzetten tegen eenzijdige wijzigingen in de status quo, aldus het Witte Huis. Voorafgaand aan het gesprek had het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd dat er „foutieve” signalen van Amerikaanse kant komen over de status van Taiwan, dat Beijing beschouwt als een deel van zijn grondgebied.

Xi zei tegen Biden dat de meningsverschillen over Oekraïne en Taiwan niet mogen uitmonden in een confrontatie en dat de landen er samen alles aan moeten doen om de verhoudingen weer op „het juiste pad” te krijgen. De sfeer tussen de landen is al langere tijd gespannen, onder meer door de Chinese terughoudendheid in het veroordelen van het Russische militaire ingrijpen en door de Chinese wens om Taiwan in te lijven. De VS steunen juist Oekraïne en willen dat Taiwan een onafhankelijk democratisch bestuurd land blijft.

Volgens Xi moeten de VS en China er alles aan doen om wereldvrede te bewerkstelligen. Volgens Chinese staatsmedia hield hij Biden voor dat de topprioriteiten nu het voortzetten van onderhandelingen zijn, het vermijden van slachtoffers, het voorkomen van een humanitaire crisis, het overeenkomen van een wapenstilstand en het „zo snel mogelijk eindigen” van de oorlog. Ook Biden onderstreepte zijn steun voor een „diplomatieke oplossing voor de crisis”, aldus het Witte Huis.

Daarin ziet Xi ook een rol voor de NAVO. Die moet volgens hem met Rusland in gesprek gaan om „de factoren achter de Oekraïne-crisis op te lossen”. Met dat laatste doelt Xi onder meer op een eventueel NAVO-lidmaatschap van Oekraïne, waartegen Rusland sterk gekant is.

Biden en Xi waren eensgezind over het belang van het handhaven van open communicatielijnen tussen beide landen. Ook gaven beide presidenten aan dat onderlinge concurrentie, zowel op geopolitiek als economisch vlak, niet de relatie mag domineren.

Moskou laat volgens eigen media ook strijders Marioepol gaan

Rusland is volgens meldingen van het persbureau RIA Novosti bereid niet alleen burgers maar ook de ‘extremistische nationalisten’ met een vrijgeleide uit Marioepol te laten vertrekken. Volgens het persbureau spreken de Oekraïense verdedigers van de belegerde havenstad Marioepol met de hoofdstad Kiev over een aftocht. Volgens Rusland begrijpen de „neo-nazi’s” in de stad dat hun positie zonder verdere versterkingen hopeloos is geworden.

Volgens een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie, kolonel Michail Mizintsjev, zijn er al enkele dagen gesprekken gaande. De verdedigers van Marioepol weten volgens hem dat de toestand hopeloos is en de centrale regering in Kiev weet dat ze niet kan helpen. Volgens Mizintsjev was het de bedoeling dat de burgerbevolking als menselijk schild een massale Russische aanval op de stad zou voorkomen.

Maar de evacuatie van burgers en een uittocht van de nationalistische strijders zouden een relatief geweldloze overname van de stad mogelijk maken. Oost-Oekraïense separatisten en het Kremlin waren eerder fel tegen dit idee, omdat ze „de extreemrechtse nationalistische oorlogsmisdadigers” wilden verslaan en berechten. De in hun ogen ergste vijanden, zoals het extremistische Azov-regiment, zijn geconcentreerd en omsingeld in de havenstad. Ze verzetten zich eerder tegen bepaalde evacuaties omdat hun vijanden er vermomd mee weg zouden komen.

Het is niet bekend wat de Oekraïense milities en regering ervan vinden. De leider van de Russische delegatie in de onderhandelingen tussen de strijdende partijen, Vladimir Medinski, klonk vrijdag optimistisch over de voortgaande gesprekken. Moskou en Kiev hebben volgens hem „hun standpunten zo dicht mogelijk bij elkaar gebracht ten aanzien van de neutrale status van Oekraïne en de weigering om lid te worden van de NAVO”. De neutrale status van Oekraïne is volgens hem een van de belangrijkste punten van de onderhandelingen en dit is nu juist het punt waarop beide partijen zo dicht bij elkaar zijn gekomen.

Oekraïner in België krijgt bijstand, maar moet opvang betalen

Oekraïense vluchtelingen krijgen in België een bijstandsuitkering. Maar in Vlaanderen moeten ze daarvan wel een deel afstaan voor het onderdak dat ze van de Vlaamse overheid krijgen.

Oekraïners die in de EU een veilig heenkomen zoeken voor de oorlog in hun land zijn welkom zonder asiel te hoeven aanvragen. Ze krijgen in België daarom ook geen zakgeld, zoals asielzoekers. België geeft ze een bijstandsuitkering, het zogeheten leefloon. Al mopperen rechtse partijen dat dat wel erg royaal kan uitpakken. Oekraïners die al kost en inwoning krijgen in een opvangcentrum kunnen het volgens hen ook wel met zakgeld af.

De Vlaamse regering vraagt van vluchtelingen die gratis worden opgevangen daarom wat terug, heeft zij vrijdag volgens de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad beslist. Ze moeten 10 tot 40 procent van hun leefloon afdragen. Wie bijvoorbeeld meer ruimte heeft betaalt meer.

Vlamingen die Oekraïners thuis opvangen, kunnen hun straks ook een vergoeding vragen als ze dat willen.

Macron deelt zorgen over Marioepol in telefoongesprek met Poetin

De Franse president Emmanuel Macron heeft vrijdag in een telefoongesprek met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin zijn bezorgdheid geuit over de situatie in Marioepol. Die stad in het zuiden van Oekraïne wordt al weken door Russische troepen belegerd en beschoten.

Ook verzocht Macron de Russische president zich in te zetten voor een onmiddellijk staakt-het-vuren en om „concrete en verifieerbare” stappen om de belegering van de stad op te heffen en humanitaire hulp te faciliteren, aldus het Elysée.

Daarnaast sprak Macron over de algehele situatie in Oekraïne, die volgens hem verslechtert door aanhoudende aanvallen op burgers en niet-naleving van de mensenrechten. Hij sprak ook over de tot dusver mislukte onderhandelingen tussen de delegaties van Rusland en Oekraïne.

Volgens het Kremlin kwam het initiatief voor het gesprek van Macron. De twee presidenten spraken de afgelopen tijd meerdere keren met elkaar. Poetin verzekerde Macron dat de Russische strijdkrachten er alles aan zouden doen „om de levens van burgers te redden”, aldus het Kremlin. Poetin zou in het gesprek ook de aandacht hebben gevestigd op door „nationalistische Oekraïners begane oorlogsmisdaden” in Oekraïne.

Nederlandse leger klaar voor actie in Litouwen

Het Nederlandse leger is in Litouwen aanwezig om de Russen af te schrikken. En, als het nodig is, het land te verdedigen, mocht de Russische president Vladimir Poetin zijn oog op deze NAVO-lidstaat laten vallen. „We zijn er klaar voor.”

Advertentie

Oekraïne meldt: geen doden bij beschieting theater Marioepol

Bij de beschieting woensdag van een theater in de havenstad Marioepol zijn geen doden gevallen volgens de plaatselijke Oekraïense autoriteiten. Eén persoon raakte voor zover bekend zwaargewond. De schuilkelder onder het pand was een verzamelplaats voor burgers die bescherming zochten tegen het oorlogsgeweld. Het is niet duidelijk wie het pand beschoot.

Marioepol ligt aan de Zee van Azov, tussen Rusland en schiereiland de Krim in. Het behoort volgens waarnemers daarom tot de voornaamste doelwitten van de Russische invasiemacht, die vooral in het zuiden van Oekraïne vanuit de Krim ver is opgetrokken. De aanvallen in het noorden zoals bij Kiev lijken ondertussen vast te lopen. Maar na drie weken oorlog is Marioepol, 50 kilometer van de Russische grens, nog steeds niet handen van de pro-Russische Oost-Oekraïense rebellen en de Russische strijdkrachten. Er zijn wel in tal van wijken en ook in het centrum gevechten gemeld. Het vliegveld ten noordwesten van de stad zou in Russische handen zijn.

Voor beide zijden in de strijd is Marioepol cruciaal en wordt veelvuldig in mediaberichten opgevoerd. Voor Kiev is de havenstad het centrum van heldhaftig verzet tegen de belegeraars. Voor de Oost-Oekraïense belegeraars is het juist de verblijfplaats van hun ergste vijanden. De stad wordt voornamelijk verdedigd door nationalistische en extreemrechtse Oekraïense milities die pro-Russische opstandelingen in juni 2014 verdreven.

De Russische president Vladimir Poetin gaf afgelopen maand als reden voor de invasie de vervolging en uitroeiing van etnische Russen in vooral het oosten van Oekraïne. Hij doelde op de milities die zich nu in Marioepol verschansen. Het gaat vooral om het Azov-regiment, dat volgens de Russen een nazistisch symbool in het vaandel heeft en de burgerbevolking als een menselijk schild zou gebruiken.

Ruslandduitsers vooral tegen Poetin

„Ik houd van Rusland, maar Poetin steun ik niet.” De woorden van Elizaveta Shlosberg uit Neurenberg zijn typerend voor Ruslandduitsers. De plaatselijke krant Nürnberger Nachrichten sprak haar met betrekking tot de Russische inval in Oekraïne.

Twee Oekraïners vrijgelaten uit voorarrest om te kunnen vechten

De rechtbank in Middelburg heeft het voorarrest van twee Oekraïners geschorst om ze de kans te geven in hun eigen land mee te vechten in de oorlog tegen Rusland. Het gaat om twee verdachten van 27 en 29 jaar die vastzaten voor mensensmokkel.

De rechtbank kreeg donderdag tijdens een zitting het verzoek het voorarrest van beide mannen te schorsen, omdat er sprake is van bijzondere zwaarwegende persoonlijke omstandigheden. De rechtbank wees het schorsingsverzoek toe „gelet op de oorlogssituatie in Oekraïne en de oproep van de regering in Oekraïne aan haar inwoners om het land te verdedigen”.

In de beslissing staat te lezen dat de verdachten de indringende wens hebben aan die oproep van de Oekraïense regering te voldoen. Ook speelt mee dat de verdachten bij hun familie willen zijn. De schorsing ging vrijdag om 11.00 uur in.

Beide mannen zaten vast voor het smokkelen van een groep Albanezen naar het Verenigd Koninkrijk. Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank hun strafzaak inhoudelijk behandelt.

Moskou: voortgang in gesprekken over demilitarisering Oekraïne

Rusland ziet vooruitgang in de onderhandelingen met Oekraïne over het beëindigen van de oorlog. Volgens de Russische hoofdonderhandelaar Vladimir Medinski zijn beide partijen „halverwege” een compromis over toekomstige demilitarisering van Oekraïne, een eis van Moskou.

Over het afzien van het NAVO-lidmaatschap door Kiev en neutraliteit van Oekraïne zijn beide partijen elkaar dicht genaderd, zei hij. Onderhandelaars overleggen sinds begin deze week dagelijks via digitale weg, nadat fysieke ontmoetingen weinig tastbaars hadden opgeleverd. Vanuit het Westen en Oekraïne klinken geluiden dat Rusland vertragingstactieken toepast en niet echt uit is op een vergelijk, drie weken na de invasie die lijkt vast te lopen.

Vergelijkbare geluiden klinken echter ook uit Moskou. Oekraïne vertraagt de vredesonderhandelingen met Rusland door onrealistische voorstellen te doen, zei bijvoorbeeld president Vladimir Poetin vrijdag tijdens een gesprek met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Oekraïne zou niet even bereid zijn als Rusland om de onderhandelingen te versnellen.

Een Oekraïense woordvoerder had het eerder vrijdag over „heel moeilijke” gesprekken. President Volodimir Zelenski zei deze week dat zijn land moet erkennen dat een NAVO-lidmaatschap er niet in zit. Andere eisen van de Russen zijn dat Kiev erkent dat de Krim Russisch is en de afvallige regio’s Donetsk en Loehansk onafhankelijke staten zijn.

Tientallen doden gemeld na raketaanval op kazerne Mykolajiv

Bij een Russische raketaanval op een legerkazerne in de Zuid-Oekraïense stad Mykolajiv, die al weken onder vuur ligt, zouden vrijdag zeker 45 mensen zijn omgekomen, meldt de BBC. Reddingspogingen zouden aan de gang zijn.

De lokale correspondent van de Britse zender zegt dat naar verluidt twee raketten de kazerne in de noordelijke buitenwijken van de stad hebben geraakt. De kazerne werd gebruikt om soldaten te trainen die een groot Russisch offensief langs de kust van de Zwarte Zee moeten tegenhouden.

Ook zei de correspondent tegen de BBC dat Mykolajiv al twee weken onder intense bombardementen lijdt nadat Russische troepen uit de stad waren verdreven. Veel burgers zijn dan ook al naar het westen gevlucht, voegde hij eraan toe.

Máxima bezoekt Haagse scholen met aantal Oekraïense leerlingen
maxima.jpg
Koningin Maxima en minister Dennis Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs tijdens een bezoek aan een basisschool waar veel leerlingen met een vluchtelingenachtergrond, ook uit Oekraine, zitten. beeld ANP, Lex van Lieshout

Koningin Máxima heeft vrijdag een bezoek gebracht aan twee scholen in Den Haag waar les wordt gegeven aan onder anderen Oekraïense kinderen. De koningin ging samen met minister Dennis Wiersma van Primair en Voortgezet Onderwijs langs bij basisschool De Vuurvlinder en het Diamant College, een school voor taalontwikkeling.

Op basisschool De Vuurvlinder zitten drie kinderen die onlangs uit Oekraïne zijn gekomen. Met die kinderen en hun leeftijdsgenootjes deden Máxima en minister Wiersma een taalspelletje over kunst en emoties. De koningin ging ook in gesprek met de directeur, adjunct-directeur, een interne begeleider en twee docenten van de school. Ze sprak daarbij over de capaciteit voor nieuwkomers, wachtlijsten en de kwaliteit van onderwijs.

Het Diamant College heeft meerdere taalklassen voor vluchtelingen. Koningin Máxima en minister Wiersma bezochten er twee klassen. Ze spraken er met de kinderen en hun ouders.

De laatste dagen staan voor Máxima grotendeels in het teken van Oekraïne, dat eind februari door Rusland werd binnengevallen. Zo ging ze vorige week met koning Willem-Alexander naar legerplaats Harskamp waar vluchtelingen van de oorlog worden ondergebracht. Woensdag ging ze naar vluchtelingen in de RAI in Amsterdam en vrijdagochtend lanceerde de koningin in Rijswijk een website voor Oekraïense vluchtelingen waar initiatieven, instanties en organisaties te vinden zijn die hen kunnen helpen.

Zwitsers exportverbod voor horloges naar Rusland

Zwitserland gaat de export van dure Zwitserse horloges en andere luxeproducten naar Rusland verbieden vanwege de oorlog in Oekraïne. Het gaat bijvoorbeeld om bekende merken als Rolex, Cartier, Patek Philippe, Breitling, Swatch en Omega.

Volgens de Zwitserse overheid zal het verbod binnen een paar dagen ingaan. De nieuwe maatregelen komen bovenop eerdere sancties die het Alpenland heeft genomen tegen Rusland in verband met de oorlog in Oekraïne, zoals het bevriezen van Russische bezittingen en andere financiële beperkingen. Ook de Europese Unie heeft de export van luxegoederen naar Rusland aan banden gelegd.

Overigens is Rusland maar een relatief beperkte exportmarkt als het gaat om Zwitserse uurwerken. Volgens de Zwitserse branchevereniging van horlogeproducenten was Rusland vorig jaar de op zestien na grootste exportmarkt, met een waarde van 260 miljoen frank, omgerekend 250 miljoen euro.

Italië, Spanje en Portugal willen EU-aanpak hoge energiekosten

Italië, Spanje, Portugal en Griekenland willen dat de Europese Unie maatregelen neemt om consumenten te beschermen tegen de hoge energieprijzen. De landen pleiten voor een limiet op de gasprijzen en om aardgas gezamenlijk op te slaan. Ook willen ze samen energie inkopen om betere prijzen af te kunnen dwingen. De energieprijzen zijn enorm gestegen sinds de Russische invasie van Oekraïne en de daaropvolgende westerse sancties tegen Rusland.

De Italiaanse premier Mario Draghi wil dat er tijdens de Europese top volgende week in Brussel „concrete maatregelen op tafel komen om alle lidstaten te beschermen”. Zijn ideeën voor het aanpakken van de energiecrisis stuiten tijdens de top in Versailles eerder deze maand op weerstand van Nederland en Duitsland. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg.

De Europese Commissie denkt dat de EU al in 2027 geen aardgas en andere fossiele brandstoffen uit Rusland meer nodig heeft. Rusland is nu nog goed voor 45 procent van het gas dat de unie invoert en levert ook olie en kolen. Binnen een jaar kan de EU af van twee derde van het gas dat het van Rusland betrekt, zei Eurocommissaris Frans Timmermans vorige week.

Vastgoedbedrijven zoeken naar ruimte voor opvang Oekraïners

Meerdere vastgoedbedrijven in Nederland komen met initiatieven om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. In Amstelveen komen containerwoningen op een braakliggend terrein. Een leegstaand kantorencomplex in Dordrecht blijkt geschikt om honderden gevluchte Oekraïners in op te vangen. Maar lang niet iedere lege ruimte in een kantoor is meteen bruikbaar voor de noodopvang van vluchtelingen.

Vastgoedinvesteerder Maarsen Groep in Amsterdam concludeerde dat zijn kantoorgebouwen niet geschikt zijn voor noodopvang. Daarom plaatst het bedrijf op een stuk leeg terrein in zijn bezit, net over de grens met de gemeente Amstelveen, wooncontainers waarin zo’n 150 tot 160 vluchtelingen kunnen worden opgevangen.

„Uiterlijk eind mei moet het gereed zijn, maar we hopen toch wel eerder klaar te zijn”, zegt projectontwikkelaar Tom Hilderink van Maarsen Groep. Het bedrijf, dat samen met vastgoedbeheerder Zadelhoff optrekt, kreeg enthousiaste reacties van de veiligheidsregio Amsterdam en de verantwoordelijk wethouder in Amstelveen.

Via de netwerksite LinkedIn vragen Maarsen Groep en Zadelhoff om bedden, kookgerei of bestek voor de woningen. „Je kunt mensen niet op de grond laten slapen, of met hun handen laten eten”, aldus Hilderink.

Vastgoedonderneming Newomij heeft wel een kantorencomplex dat geschikt is voor de opvang van vluchtelingen. De gemeente Dordrecht benaderde het bedrijf over het leegstaande Crownpoint. Het gebouw van 12.700 vierkante meter wordt volgend jaar gesloopt, maar bleek na bestudering goed bruikbaar voor noodopvang van 900 vluchtelingen. De eerste 120 Oekraïners kunnen naar verwachting volgende week onderdak krijgen.

„Het pand bestaat uit veel compartimenten; er zijn al veel verschillende kamers, dus dat maakt het gemakkelijker hier mensen onderdak te bieden”, legt een woordvoerster uit. De gemeente is hierbij verantwoordelijk voor de verbouwing van de kantoorruimtes.

CBRE, de grootste in Nederland actieve vastgoedbeheerder, zegt op dit moment alle mogelijkheden te inventariseren om te helpen bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Daarbij kijkt het bedrijf ook naar het beschikbaar stellen van gebouwen. Branchegenoot Savills heeft volgens een woordvoerster maar weinig geschikte ruimtes, omdat de meeste kantoren op luxeplekken als de Zuidas staan. Daar staat vrijwel nooit iets leeg. „En als er al iets leeg staat, is het maar één verdieping in een groot kantoorgebouw. Daar kun je mensen niet echt laten wonen.”

Provincie Utrecht vangt honderden Oekraïners op

Zeker 595 Oekraïense vluchtelingen hebben onderdak gevonden in de provincie Utrecht. Zij hebben zich in de Jaarbeurs in de stad Utrecht geregistreerd en zijn vervolgens opgevangen in gastgezinnen en hotels. Vijftien mensen hebben overnacht in de Jaarbeurs, zo laat de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma vrijdag weten.

Onder de mensen die moesten vluchten voor de oorlog in hun land, zijn dertig jonge kankerpatiënten en hun familie. De kinderen krijgen een behandeling in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht.

Zorginstelling Reinaerde vangt kinderen met een beperking en hun familie op.

De eerste groep Oekraïense kinderen gaat volgende week naar school, aldus Dijksma. „Het onderwijsaanbod gaat de komende tijd snel uitgebreid worden in leerlingaantallen en in het aantal onderwijsuren.” Utrecht verwacht dat 300 basisschoolleerlingen en ook 300 middelbare scholieren straks in de schoolbanken zullen zitten.

Overal in de provincie ontstaan initiatieven. Zo kunnen Oekraïners die worden opgevangen in hotels, gaan eten in restaurants. Een grote aannemer houdt volgende week een bijeenkomst met zestig grote bouwers uit Utrecht. Samen willen zij helpen om huisvesting te realiseren voor vluchtelingen. Voetbalclubs spelen tegen elkaar om geld in te zamelen.

Komend weekeinde verhuizen de noodbedden naar een andere hal binnen de Jaarbeurs. „Die hal is beschikbaar tot half mei en biedt ruimte aan 500 tot 750 bedden”, zegt Dijksma. In principe krijgen mensen nadat zij zich hebben gemeld direct een een plaats om voor wat langere tijd te verblijven, maar soms komen zij laat op de dag aan, waardoor dit niet meer op dat moment lukt. Dan slapen zij een nacht in de Jaarbeurs. De provincie heeft inmiddels meer dan duizend plekken gereed voor Oekraïense vluchtelingen.

Xi noemt oorlog in Oekraïne nadelig voor iedereen
xi.jpg
beeld AFP, MANDEL NGAN

De Chinese president Xi Jinping heeft in een telefoongesprek met Joe Biden gezegd dat een conflict zoals de oorlog in Oekraïne nadelig is voor alle betrokken partijen. Vrede en veiligheid zijn volgens de Chinese leider belangrijk voor de internationale gemeenschap. „De crisis in Oekraïne is iets dat we niet willen zien.”

Het telefoongesprek duurde bijna twee uur. Xi zei ook tegen Biden dat de onderlinge relatie niet kan uitmonden in een confrontatie en dat de landen er samen alles aan moeten doen om de verhoudingen weer op „het juiste pad” te krijgen. De sfeer tussen de landen is al langere tijd gespannen, onder meer door de Chinese weigering het Russische militaire ingrijpen fel te veroordelen en door de Chinese wens om Taiwan in te lijven. De VS steunen juist Oekraïne en willen dat Taiwan een onafhankelijk democratisch bestuurd land blijft.

Volgens Xi moeten de VS en China er alles aan doen om wereldvrede te bewerkstelligen. Volgens Chinese staatsmedia hield hij Biden voor dat de topprioriteiten nu het voorzetten van onderhandelingen zijn, het vermijden van slachtoffers, het voorkomen van een humanitaire crisis, het overeenkomen van een wapenstilstand en het „zo snel mogelijk eindigen” van de oorlog.

Daarin ziet Xi ook een rol voor de NAVO. Die moet volgens hem met Rusland in gesprek gaan om „de factoren achter de Oekraïne-crisis op te lossen”. Met dat laatste doelt Xi onder meer op een eventueel NAVO-lidmaatschap van Oekraïne, waartegen Rusland sterk gekant is.

Xi zei volgens Chinese staatsmedia tevens tegen Biden dat zijn land bereid is om Oekraïne extra humanitaire hulp te bieden.

Oekraïners bij gastgezin krijgen 135 euro leefgeld per week

Oekraïense vluchtelingen die worden opgevangen in gastgezinnen krijgen 135 euro per week. De regeling geldt in eerste instantie voor drie maanden en daarna wordt verder gekeken, maakte minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) na de ministerraad bekend.

De 135 euro is bestemd voor het eerste gezinslid, daarna wordt het bedrag afgebouwd. Volgens Schouten kan het geld gebruikt worden om een bijdrage te leveren aan de kosten die het gastgezin maakt. Vluchtelingen en gastgezinnen moeten daar zelf afspraken over maken. Oekraïners die in de gemeentelijke opvang verblijven, krijgen 60 euro leefgeld.

Volgens de minister is nog onduidelijk hoeveel de regeling gaat kosten. Wanneer Oekraïners het leefgeld krijgen, is nog niet duidelijk, maar zo snel mogelijk. „Gemeenten moeten nog een aantal stappen zetten”, zei Schouten. Het kabinet zal het geld zo snel mogelijk overmaken naar de gemeenten die het leefgeld dus eerst even moeten voorschieten.

Oekraïners mogen per direct in Nederland aan het werk

Oekraïners die dat willen kunnen vanaf deze vrijdag in Nederland aan het werk. Het kabinet heeft een spoedregeling naar de Raad van State gestuurd. Het is de bedoeling dat die per 1 april ingaat, maar met terugwerkende kracht vanaf 4 maart. Werkgevers moeten vooralsnog wel nog een tewerkstellingsvergunning aanvragen, zegt minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip. Die wordt omgezet in een meldplicht.

Het kabinet zei eerder te willen regelen dat Oekraïners vanaf 1 april in Nederland zouden kunnen werken zonder een tewerkstellingsvergunning. Vanaf die datum geldt wel een meldplicht voor deze groep, zegt Van Gennip. „Dat doen we zodat we zicht houden op de groep Oekraïners en zeker weten dat ze bijvoorbeeld het minimumloon krijgen.”

Volgens de minister zijn er honderden vluchtelingen die nu al aan het werk zouden willen. „Ik heb ook mensen gesproken die trillend op een stoel zaten en waarvan we denken: geef ze heel even de rust om bij te komen.” Uiteindelijk schat ze in dat duizenden mensen nu al aan het werk zouden willen. Het kabinet wil volgens haar „vooral kijken wat mensen meebrengen”.

Er zijn mensen met een universitaire opleiding bij, onderwijzeressen en zorgmedewerkers, al benadrukt ze dat er ook veel moeders van jonge kinderen bij zijn en mensen die ouder zijn dan zestig. Die zullen misschien niet direct aan de slag willen of kunnen.

Poetin prijst strijdkrachten en verschijnt in olympisch stadion
ANP-445755458.jpg
beeld AFP, Sergei GUNEYEV

De Russische president Vladimir Poetin is in het olympische Loezjniki Stadion in het zuidwesten van Moskou verschenen en heeft daar de strijdkrachten geprezen voor hun „speciale militaire operatie” in Oekraïne. Hij verscheen tijdens een concert in het stadion voor de viering van de achtste verjaardag van wat de Russen de hereniging van de Krim met Rusland noemen.

De toespraak van Poetin werd in de uitzending van de staatstelevisie enige tijd onderbroken, volgens het Kremlin als gevolg van een technische storing. In plaats van Poetin waren er plotseling artiesten te zien. Even later verscheen Poetin weer in beeld en werd de hele speech uitgezonden. Het volle stadion juichte „voor Rusland, voor de overwinning”.

Poetin herhaalde zijn standpunt dat de Russische militaire operatie nodig is om volkerenmoord op etnische Russen te voorkomen. Hij hamerde erop dat de pro-Russische Oekraïners in de regio Donbas en andere delen van het zuidoosten van Oekraïne wreed werden vervolgd sinds de machtswisseling in 2014. Toen werd een pro-Russische president in de hoofdstad Kiev afgezet tijdens massale betogingen. Volgens Poetin was het een vooral door de VS aangestuurde staatsgreep.

Het Loezjniki stadion dat destijds Leninstadion heette, werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 1980. De Russische regering viert elk jaar de inname van het Oekraïense schiereiland de Krim in 2014.

Nederlandse Patriots half april operationeel in Slowakije

De Nederlandse Patriot-eenheid die naar Slowakije gaat, moet vanaf medio volgende maand operationeel zijn. Het luchtverdedigingssysteem blijft maximaal zes maanden in de omgeving van Sliač in het midden van Slowakije. Ongeveer 150 militairen gaan mee met de eenheid.

De ministerraad heeft vrijdag definitief ingestemd met de uitzending. Dat was mogelijk omdat het Slowaakse parlement deze week akkoord ging met de stationering van NAVO-troepen op haar grondgebied. Begin deze maand zei minister Kajsa Ollongren (Defensie) al dat de uitzending werd voorbereid.

Duitsland stuurt twee Patriot-eenheden en heeft leiding over de inzet die onder NAVO-bevel komt te staan. De systemen moeten de verdediging van de oostflank van het NAVO-grondgebied versterken. Slowakije grenst aan Oekraïne. Rusland viel dat land vorige maand binnen en sindsdien wordt er zwaar gevochten.

„De verslechterde veiligheidssituatie in Europa als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne maakt deze bijdrage noodzakelijk”, aldus Ollongren. Het Nederlandse leger werkt op luchtverdedigingsgebied nauw samen met de Duitsers. Ollongren: „Met deze concrete militaire inzet wordt de nauwe samenwerkingsrelatie tussen beide landen verder vormgegeven.”

Met een Patriot-raket kunnen ballistische raketten, helikopters en vliegtuigen uit de lucht worden geschoten. Nederland beschikt sinds 1987 over de Patriot. Eerder zijn de wapensystemen ingezet in Israël en Turkije.

Rusland eist dat YouTube stopt met bedreigingen tegen Russen

Rusland eist dat Google-moederbedrijf Alphabet ervoor zorgt dat er geen bedreigingen tegen Russische burgers meer worden gedeeld via videoplatform YouTube. Volgens de Russische mediatoezichthouder Roskomnadzor waren er namelijk advertenties op YouTube te vinden waarin werd opgeroepen om de communicatiesystemen van de spoorwegnetwerken van Rusland en Wit-Rusland plat te leggen.

De verspreiding van die berichten zou het bewijs zijn van de anti-Russische houding van het techconcern. Roskomnadzor spreekt zelfs van „acties van terroristische aard”. Die zouden het leven en de gezondheid van Russische burgers bedreigen.

Google heeft nog niet op het bericht gereageerd. Mogelijk is deze stap de opmaat naar een blokkade van YouTube op Russisch grondgebied. Eerder werden Facebook en Instagram al op zwart gezet in het land.

YouTube, dat wereldwijd door de Russische staat gefinancierde media heeft geblokkeerd, staat al enige tijd onder zware druk van de Russische autoriteiten. Roskomnadzor had Google onlangs ook al bevolen om te stoppen met het weergeven van advertenties die onjuiste informatie bevatten over de oorlog in Oekraïne. Het ging daarbij om de aantallen Russische soldaten en Oekraïense burgers die waren omgekomen in het conflict.

Verenigde Naties bevestigen 816 burgerdoden in Oekraïne

De Verenigde Naties hebben de overlijdens van 816 burgers in Oekraïne bevestigd. Een dag eerder stond het aantal op 780. Het geverifieerde aantal burgers dat tijdens de oorlog gewond is geraakt, is van 1252 gestegen naar 1333.

Vanwege de aanhoudende oorlog in Oekraïne zijn niet alle slachtoffers gemeld bij de VN en is het ook lastig om gevallen die wel bekend zijn bevestigd te krijgen. De organisatie denkt dat de cijfers in werkelijkheid veel hoger zijn. Vooral in Marioepol zijn volgens onbevestigde berichten veel inwoners omgekomen, ongeveer 2500.

In de hoofdstad Kiev zijn 222 mensen gedood sinds het begin van de oorlog drie weken geleden, zo hebben de lokale autoriteiten vrijdag bekendgemaakt. Onder hen zijn zestig burgers, onder wie ook kinderen. De VN hebben de dood van in totaal 59 kinderen in Oekraïne geverifieerd. Het bevestigde aantal gewonden kinderen ligt op 74.

Baltische staten en Bulgarije zetten Russische diplomaten uit

De Baltische staten en Bulgarije wijzen in totaal twintig Russische diplomaten uit vanwege de oorlog in Oekraïne. Bulgarije heeft tien diplomaten aangemerkt als persona non grata, terwijl Litouwen vier diplomaten uitwijst en Estland en Letland elk drie.

De Russische diplomaten in Bulgarije hebben 72 uur de tijd gekregen om het land te verlaten vanwege activiteiten die in strijd zijn met hun diplomatieke status. Letland meldt precies dezelfde reden en zegt daarbij ook rekening te houden met de Russische agressie in Oekraïne.

Estland zegt over de diplomaten dat ze „direct en actief de veiligheid van Estland ondermijnden en propaganda verspreidden die de militaire actie van Rusland rechtvaardigde”. Litouwen laat weten solidair te willen zijn met Oekraïne. De Baltische landen hebben hun actie gecoördineerd.

Eerder deze week besloot Slowakije al drie Russische diplomaten uit te wijzen. Rusland zei toen te zullen reageren op de „ongerechtvaardigde” stap. Er zal ook een reactie komen op de „vijandige” uitzetting van de diplomaten uit Bulgarije, zo heeft de Russische ambassade in Sofia gezegd.

Rusland denkt aan ‘parallelle import’ na vertrek bedrijven

Rusland kijkt naar zogeheten parallelle import om aan goederen van westerse bedrijven te komen. Dat houdt in dat die goederen niet met toestemming van westerse bedrijven worden ingevoerd, maar van andere bedrijven worden gekocht, die ze op hun beurt wel met die toestemming hebben gekocht. Normaal gesproken is deze vorm van import, die ook wel grijze import wordt genoemd, niet toegestaan.

De Russische mededingingsautoriteit zegt een gesprek te hebben gehad met de directeur van Ruslands belangrijkste webwinkel Wildberries, waar het legaliseren van parallelle import werd besproken. Beide partijen waren het erover eens dat zowel Russische consumenten als bedrijven daar baat bij zouden hebben.

Door de sancties en het anti-Russische sentiment leveren veel westerse bedrijven hun producten niet meer aan Rusland. Daardoor hebben Russische winkeliers steeds minder goederen om te verkopen. Vooral kleine en middelgrote bedrijven zouden geholpen kunnen worden als zij partijen goederen kunnen kopen in landen die wel handel met Rusland willen drijven.

Volgens Wildberries-topvrouw Tatjana Bakaltsjoek is de grijze import „vooral belangrijk voor goederen als medicijnen, voedingsmiddelen en spullen voor kinderen”. Hoewel die goederen wel gewoon met Rusland mogen worden verhandeld, kiezen sommige westerse bedrijven ervoor om geen zaken meer te doen met het land na de inval in Oekraïne. De meeste farmaceutische bedrijven hebben evenwel aangegeven gewoon medicijnen te blijven leveren.

Situatie op de kaart

Kremlin hekelt beledigingen ‘vermoeide’ Biden tegen Poetin

De beschuldigingen van president Joe Biden aan het adres van zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin zijn volgens het Kremlin „persoonlijke beledigingen” die voortkomen uit „irritatie, vermoeidheid en vergeetachtigheid”. Biden heeft Poetin de afgelopen dagen afgeschilderd als moorddadige dictator en oorlogsmisdadiger vanwege het brute optreden van het Russische leger in Oekraïne.

Biden lijdt volgens een Kremlinwoordvoerder soms aan vergeetachtigheid en vermoeidheid, wat zou leiden tot „agressieve statements”. Moskou zegt geen harde uitlatingen te willen doen „om niet meer agressie uit te lokken”. Rusland heeft de VS eerder herinnerd aan het Amerikaanse militaire optreden in landen als Irak en Vietnam.

Noorwegen steekt extra geld in leger bij Russische grens

Noorwegen steekt dit jaar omgerekend ruim 300 miljoen euro in de versterking van het leger in het noorden van het land, bij de grens met Rusland. De rijke NAVO-lidstaat geeft al relatief veel uit aan defensie, vorig jaar was dat bijna 5,8 miljard euro.

„Zelfs al is een Russische aanval onwaarschijnlijk, we moeten ons realiseren dat we een buur in het oosten hebben die gevaarlijker en onvoorspelbaarder is geworden”, verklaarde defensieminister Odd Roger Enoksen in een persconferentie, verwijzend naar de Russische aanval op Oekraïne.

Rutte naar Litouwen en Polen voor overleg over Oekraïne

Minister-president Mark Rutte gaat volgende week maandag naar Litouwen en Polen voor overleg met onder anderen de regeringsleiders van beide landen. De oorlog in Oekraïne zal centraal staan in die gesprekken, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Rutte heeft in Litouwen een ontmoeting met president Gitanas Nauseda en premier Ingrida Šimonytė. Ook bezoekt hij de Nederlandse militairen die deel uitmaken van de NAVO-troepenmacht in het Baltische land, dat grenst aan Rusland.

In Polen spreekt Rutte met zijn ambtgenoot Mateusz Morawiecki. Ook bezoekt hij in de hoofdstad Warschau een opvanglocatie voor vluchtelingen uit buurland Oekraïne, samen met burgemeester Rafał Trzaskowski.

Kabinet: 25.000 opvangplekken gaan we halen of nagenoeg halen

Staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg denkt dat de eerste doelstelling voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen waarschijnlijk bereikt zal worden. Gemeenten moeten maandag 25.000 opvangplaatsen ingericht hebben. „Gisteravond zaten we boven de 23.000, dus dat gaan we halen of nagenoeg halen”, zei de bewindsman vrijdag voorafgaand aan de ministerraad.

Het ministerie van Justitie deelt dagelijks nieuwe cijfers over het aantal vluchtelingen dat wordt opgevangen en het aantal plekken dat daarvoor beschikbaar is. Deze vrijdag komen er volgens een woordvoerder geen nieuwe cijfers beschikbaar vanwege „een herinrichting van het systeem”. Donderdag was de beschikbare opvangcapaciteit ruim voldoende. Er werden 8500 mensen opgevangen.

Protest Lviv

Oekraïne vertraagt vredesonderhandelingen volgens Poetin

Oekraïne vertraagt de vredesonderhandelingen met Rusland door onrealistische voorstellen te doen, zei de Russische president Vladimir Poetin tijdens een gesprek met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Volgens het Kremlin is Oekraïne niet even bereid als Rusland om de onderhandelingen te versnellen.

Scholz heeft in het telefoongesprek van bijna een uur opgeroepen om zo snel mogelijk over te gaan tot een staakt-het-vuren en verbetering van de humanitaire situatie in Oekraïne. Het uiteindelijke doel moet volgens de Duitse leider zijn om een diplomatieke overeenkomst te bereiken over het conflict.

Van der Burg: Risico’s bij opvang Oekraïners niet uit te sluiten

Risico’s voor de veiligheid van Oekraïense vluchtelingen die worden opgevangen bij Nederlanders thuis zijn „nooit allemaal uit te sluiten” zegt staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg. Hij reageert op het bericht dat momenteel honderden Oekraïners worden opgevangen bij gastgezinnen die nog geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben overlegd.

Die opvang gebeurt via het burgerinitiatief Room for Ukraine. De organisatie koppelde naar eigen zeggen al meer dan vierhonderd vluchtelingen aan gastgezinnen, zonder dat die een VOG hebben aangeleverd.

Een VOG is een bewijs dat iemand geen strafbare feiten heeft begaan die in dit geval het bieden van opvang aan vluchtelingen onwenselijk maken. Het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel (CoMensha) wees er deze week op dat de vele vrouwen die uit Oekraïne vluchten in Nederland het gevaar lopen slachtoffer te worden van uitbuiting.

Poolse grenswacht telt ruim 2 miljoen vluchtelingen uit Oekraïne

Polen heeft inmiddels 2 miljoen vluchtelingen uit Oekraïne het land zien binnenkomen. Drie weken na het begin van de oorlog steken volgens de Poolse grenswacht wel steeds minder Oekraïense burgers de grens naar Polen over.

De grenswacht meldt dat vrijdag omstreeks 09.00 uur het aantal vluchtelingen was opgelopen tot 2 miljoen. Het gaat vooral om vrouwen en kinderen. Mannen tot en met 60 jaar mogen Oekraïne niet uit. Zij moeten beschikbaar blijven om eventueel mee te vechten tegen het Russische leger.

Theologen laken houding kerk Rusland

Vanuit het Orthodox Christian Studies Centre van de Fordham University in New York hebben 531 orthodoxe theologen van over de hele wereld een verklaring uitgebracht, waarin zij de leiding van de Russisch-Orthodoxe Kerk verwijten dat deze de Russische invasie in Oekraïne niet veroordeelt. De Russische kerk legt de schuld van de oorlog bij het Westen.

Volgens de ”Verklaring over de leer van een Russische wereld”, uitgebracht op 13 maart (Zondag van de Orthodoxie), is de steun voor Poetin van het Patriarchaat van Moskou geworteld in religieus fundamentalisme.

In de afgelopen twintig jaar hebben president Poetin en patriarch Kirill herhaaldelijk een beroep gedaan op deze Russische wereldideologie. Sinds Rusland in 2014 de Krim annexeerde, hebben beiden de ideologie gebruikt als rechtvaardiging van invasies.

Rusland: Gevechten in centrum Marioepol

Het Russische leger en de separatisten uit Donetsk vechten in het centrum van Marioepol tegen „nationalisten”, meldt het Russische ministerie van Defensie. De strategisch belangrijke havenstad is al langere tijd omsingeld.

Marioepol is een van de zwaarst getroffen steden tijdens de nu drie weken durende oorlog in Oekraïne. Ongeveer 90 procent van de stad is volgens de Oekraïense regering vernietigd en inwoners zitten al lange tijd zonder elektriciteit, gas en water. Ook is er een tekort aan voedsel.

ANP-445667871.jpg
Mensen vluchten uit Marioepol. beeld AFP, Emre CAYLAK
Video: vluchtelingen in huis

Geen slachtoffers Lviv

Meerdere Russische raketten zijn vrijdagochtend neergekomen in de West-Oekraïense stad Lviv, zegt de burgemeester. Die laat ook weten dat een gebouw in de buurt van het vliegveld is vernietigd en dat er geen slachtoffers zijn gevallen. In het gebouw werden vliegtuigen onderhouden.

Italië biedt aan om gebombardeerd theater Marioepol te herbouwen

Italië heeft aangeboden om het gebombardeerde theater in de Oekraïense stad Marioepol te herbouwen. De Italiaanse minister van Cultuur, Dario Franceschini, schreef op Twitter dat hij de herstelwerkzaamheden van het theater „in naam van de mensheid” aanbiedt.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft op de tweet van Franceschini gereageerd met een bedankje. Volgens Zelenski geeft Italië „het goede voorbeeld”. Hij voegt daaraan toe dat „zijn land tot aan de laatste steen herbouwd zal worden”.

Russische tv-activiste neemt ontslag, weigert politiek asiel

De Russische vrouw die maandag het journaal van de Russische staatstelevisie verstoorde met een protest tegen de oorlog in Oekraïne, heeft ontslag genomen. Ze weigert het politiek asiel dat Frankrijk haar heeft aangeboden en zegt in Rusland te blijven, ondanks het feit dat ze „het leven van haar gezin heeft verruïneerd met haar actie”.

De vrouw, Marina Ovsjannikova, werd de afgelopen dagen wereldwijd bewonderd voor haar uitzonderlijke protest. Ze onderbrak een live-uitzending van de belangrijkste Russische staatszender door al schreeuwend „stop de oorlog” de studio binnen te lopen. „Geloof de propaganda niet, ze liegen je voor” stond op een protestbord dat ze gedurende enkele seconden achter de nieuwslezeres kon laten zien.

ANP-445606121.jpg
De vrouw die tijdens het journaal protesteerde. beeld AFP
Knot: 200 miljoen euro aan Russisch geld bevroren in Nederland

Nederland heeft ruim 200 miljoen euro aan Russisch geld bevroren. Dat zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) bij Nieuwsuur. Hij verwacht dat dit bedrag nog wat verder gaat oplopen. Het gaat om geld van personen of bedrijven aan wie sancties zijn opgelegd na de Russische invasie van Oekraïne.

Vorige week stond de teller nog op 6 miljoen euro. Eigenlijk was dat bedrag al hoger omdat er een aantal dingen waren gebeurd die nog niet waren gerapporteerd. Veel meer dan de 200 miljoen euro aan Russisch geld is volgens Knot niet te pakken in Nederland. „Die bezittingen bevinden zich niet in Nederland”, zei hij.

Inlichtingendienst VS voorziet nucleaire dreigtaal van Poetin

President Vladimir Poetin gaat naar verwachting dreigen kernwapens te gebruiken tegen het Westen als het krachtige verzet van Oekraïne tegen de Russische invasie voortduurt. De inlichtingendienst van het Amerikaanse ministerie van Defensie schrijft dat in een rapport.

De Russische strijdkrachten raken geleidelijk uitgeput door de inmiddels drie weken durende oorlog en het leger kan op termijn ook materieel tekortschieten, zeker als het gedurende langere tijd gebieden moet bezetten, staat in de analyse. Tegelijkertijd storten de westerse sancties Rusland waarschijnlijk in een langdurige economische depressie en diplomatieke isolatie, zegt luitenant-generaal Scott Berrier, de directeur van de inlichtingendienst in het rapport over wereldwijde dreigingen.

Brits leger: Russische bevoorrading verstoord door tegenaanvallen

De bevoorrading van Russische troepen in Oekraïne verloopt moeizaam omdat essentiële aanvoerlijnen onder vuur liggen. Zelfs essentiële basisbehoeften als voedsel en brandstof kunnen lastig naar het front worden gebracht. Het Britse ministerie van Defensie meldt dat in de nacht van donderdag op vrijdag in een update over de situatie in Oekraïne.

UNICEF: zeker 5000 kinderen geboren tijdens oorlog in Oekraïne

In Oekraïne zijn sinds de Russische inval eind vorige maand al zeker 5000 kinderen geboren. „Het leven van al deze kinderen is op zijn kop gezet”, zegt een woordvoerder van VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF tegen Al Jazeera.

China spreekt in twee dagen met zowel Rusland als VS

De Chinese autoriteiten voeren overleggen met zowel Rusland als de Verenigde Staten. Donderdag sprak een ambtenaar van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken met de Russische ambassadeur in het land. Vrijdag staat een telefoongesprek tussen de Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Joe Biden gepland.

Tijdens het gesprek met de Russische ambassadeur ging het volgens een verklaring van het Chinese ministerie onder meer over „bilaterale samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding en veiligheid”. Verdere details wilde China niet geven.

Zelenski waarschuwt Rusland: wij zijn nu anders dan in 2014

In zijn dagelijkse toespraak heeft Volodimir Zelenski de Russische strijdkrachten gewaarschuwd. „Wij zijn nu anders dan in 2014”, zei de Oekraïense president in de nacht van donderdag op vrijdag in een video op Facebook over de annexatie van de Krim die destijds „zonder slag of stoot” verliep. Het Oekraïne van vandaag is volgens Zelenski „in staat om zich 22 dagen lang te verdedigen tegen een grootschalige inval”.

De Oekraïense president richtte zich, net als een dag eerder, opnieuw tot Russische strijders. Dit keer waarschuwde hij in het bijzonder huurlingen uit andere landen die hij wil behoeden voor „de slechtste beslissing van hun leven”. Zelenski zei dat „een lang leven beter is dan het geld dat wordt geboden voor een kort leven”.

Explosies klinken in Oekraïense stad Lviv

Journalisten van CNN melden vrijdagochtend explosies in Lviv, een stad in het westen van Oekraïne. Het is onduidelijk wat er getroffen is. De explosies zouden enkele minuten nadat het luchtalarm afging geklonken hebben.

Op meerdere ongeverifieerde beelden op sociale media is een rookwolk in de buurt van de stad te zien. Een journalist van de BBC meldt op Twitter dat de rook uit de buurt van het vliegveld komt.

Liveblog donderdag

Het liveblog van donderdag is hier te vinden.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer