Kerk & religie

Grensoverschrijdend gedrag op redactie Christianity Today

Vrouwelijke kantoormedewerkers van Christianity Today (CT), het gezaghebbende magazine van Amerikaanse evangelicals, hebben zich jarenlang onveilig gevoeld. Met name twee leidinggevende mannen vertoonden soms ongewenst gedrag waartegen niet of onvoldoende werd opgetreden.

17 March 2022 09:58
Het kantoor van Christianity Today. beeld Christianity Today
Het kantoor van Christianity Today. beeld Christianity Today

Deze harde conclusies staan in een uitgebreid artikel dat het tijdschrift zelf woensdag publiceerde. In een gelijktijdig verschenen verklaring stelt de bestuursvoorzitter van CT, Timothy Dalrymple, onomwonden vast dat de leiding van de organisatie ernstig tekort is geschoten op het punt van sociale veiligheid voor medewerkers.

Dalrymple, die in 2019 aantrad, zegt enkele maanden na zijn start bij CT voor het eerst te zijn geconfronteerd met „zorgwekkende verhalen” van vrouwen. Zij vertelden slachtoffer te zijn geworden van seksuele intimidatie, bestaande uit ongewenste opmerkingen, betastingen en andere avances.

De bestuursvoorzitter schrijft in zijn verklaring: „We zijn het aan de betrokken vrouwen verplicht om te zeggen dat we hun verhalen geloven. We betreuren het ten zeerste dat onze organisatie er niet in is geslaagd een omgeving te creëren waarin ze met respect en waardigheid werden behandeld.”

De klachten, die door in totaal twaalf vrouwen zijn geuit, bestrijken de periode tussen 2005 en 2019. Zij betreffen met name het optreden van voormalig hoofdredacteur Mark Galli en de in 2017 ontslagen directeur reclamezaken, Olatokunbo Olawoye. Het dienstverband van Olawoye werd beëindigd nadat hij werd gearresteerd, vanwege een poging tegen betaling seks te hebben met een tienermeisje. Uiteindelijk werd hij daarvoor tot drie jaar cel veroordeeld.

Op het kantoor leefden er onder vrouwen angst voor Olawoya. Behalve dat hij grensoverschrijdende opmerkingen maakte, zou hij vrouwen hebben betast en hen oneerbare voorstellen hebben gedaan. Medewerksters wilden niet langer met hem alleen in een kamer zijn.

Voor voormalig hoofdredacteur Galli bestond weliswaar minder angst, maar er zijn verschillende incidenten bekend waaruit blijkt dat vrouwen zich „ongemakkelijk” voelden vanwege zijn opmerkingen en handtastelijkheden.

Meer dan een half dozijn werknemers hebben de intimidaties door Galli of Olawoye gemeld bij een manager of bij de afdeling personeelszaken. Maar in geen geval zijn de klachten schriftelijk vastgelegd of gemeld bij het bestuur. Galli en Olawoye kregen geen formele waarschuwing voor hun ongepaste gedrag. CT ondernam ook geen disciplinaire maatregelen toen klachten zich herhaalden.

„De cultuur was erop gericht om de instelling ten koste van alles te beschermen”, zegt Amy Jackson die de CT in 2018 verliet omdat er binnen de organisatie een vijandige werkomgeving was ontstaan. „Niemand werd ooit ter verantwoording geroepen. En Mark Galli was helemaal onaantastbaar.” Zowel bij CT-organisatie als bij de achterban is met verbijstering gereageerd op de feiten die nu openbaar zijn gemaakt. Men is met name teleurgesteld in Galli. Toen de eerste signalen kwamen dat de evangelicale leiders zich schuldig maakten aan grensoverschrijdend gedrag, nam hij in artikelen krachtig stelling tegen deze praktijken. In 2015 schreef hij in een commentaar over de ontsporingen: „Temidden van onze lelijke wereld biedt Christianity Today een oase van het ware, het goede en het mooie.” Kort voor zijn pensionering, eind 2019, kreeg Galli van bestuursvoorzitter Dalrymple een verbale waarschuwing, omdat er opnieuw een klacht van een vrouw was binnengekomen.

Opzettelijk

Galli, die inmiddels is overgegaan naar de Rooms-Katholieke Kerk, zegt in een reactie dat hij zeker weleens over de schreef is gegaan. „Wie maakt er in zijn leven geen fouten?” Maar hij stelt nadrukkelijk vast dat hij nooit verkeerde bedoelingen heeft gehad. „Ik heb nooit iets bewust of opzettelijk verkeerd gedaan. Ik wil me graag verontschuldigen voor die dingen waarin ik verkeerd heb gecommuniceerd of waarbij ik mensen het ene liet denken terwijl ik eigenlijk probeerde het andere te doen. Voor alle duidelijkheid wil ik benadrukken nooit enige romantische of seksuele interesse te hebben gehad in iemand bij Christianity Today.”

Galli betreurt dat de desbetreffende vrouwen nooit de klachten persoonlijk met hem hebben besproken. „Dan had ik kunnen uitleggen wat mijn intenties waren”, zei hij woensdag in de media.

Doofpot

Verschillende vrouwen klagen niet alleen de twee betrokken leidinggevenden aan, maar hebben ook kritiek op de organisatie. Hun bezwaar is dat de klachten meestal niet schriftelijk werden vastgelegd, niet gemeld werden bij bestuurscolleges en dat er ook geen maatregelen werden genomen tegen de betrokken mannen. „Kortom, alle klachten werden in een grote doofpot gestopt.”

Toen het bestuur de omvang van de zaak had getaxeerd, heeft zij het kantoor Guidepost Solutions ingehuurd. Dat kantoor heeft een naam opgebouwd als het gaat om hulp aan organisaties bij het vaststellen van „best practices” voor het aanpakken van intimidatie en wangedrag.

In het rapport, dat deze week openbaar is gekomen, wordt geconstateerd dat er bij CT geen sprake is van een cultuur van systematische intimidatie. Wel stellen de rapporteurs vast dat sommige leidinggevenden de klachten van de vrouwen probeerden te bagatelliseren. Het dringende advies van Guidepost Solutions is om de procedures aan te passen en voorzieningen te treffen waar medewerkers zich anoniem kunnen melden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer