Veroordeelde zaak–Nienke op vrije voeten
C. B., veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging wegens de moord op de Schiedamse Nienke Kleiss (10) en de poging daartoe op haar vriendje Maikel (11), is vrijdag op vrije voeten gesteld. B. zal, na ruim vier jaar onterechte gevangenschap, minimaal 1 miljoen euro schadevergoeding van de Staat vorderen.
Volgens hoofdadvocaat–generaal M. van Capelle van het ressortsparket in Den Haag heeft het openbaar ministerie (OM) besloten de tenuitvoerlegging van de straf op te schorten, nadat hernieuwd DNA–onderzoek in de zaak een andere verdachte, W. H., als vermoedelijke dader heeft aangewezen.
„Het gaat om een strafonderbreking", aldus Van Capelle. „Daarmee geven wij geen oordeel over de veroordeling van de heer B."
De politie arresteerde B. in september 2000. Nienke Kleiss werd op 22 juni 2000 in het Beatrixpark in Schiedam seksueel misbruikt en vermoord. Haar kameraadje Maikel ontsnapte aan de dood. B. was op het moment van het gruwelijke misbruik in het park en heeft zelf het alarmnummer 112 gebeld. Toen bleek dat hij een seksuele voorkeur voor kinderen had en zich geen goed alibi kon verschaffen, werd hij verdachte. B. legde een bekentenis af, die hij later weer introk.
De rechtbank in Rotterdam en in hoger beroep het gerechtshof in Den Haag veroordeelden B. Pogingen van B.’s advocaat J. Taekema om aan de hand van nader onderzoek B.’s onschuld aan te tonen, strandden. De Hoge Raad verwierp een beroep in cassatie en wees afgelopen zomer nog een verzoek om herziening van de zaak af.
De Hoge Raad zal zich naar het laat aanzien met spoed over de herziening van de zaak–B. buigen. Deze procedure moet worden afgewikkeld om de veroordeling van B. formeel om te zetten in een vrijspraak. De raadslieden van B,. naast Taekema ook G. Spong, hebben donderdag een nieuw herzieningsverzoek bij de Hoge Raad ingediend. Het OM heeft de voor B. ontlastende bewijsstukken inmiddels aan de procureur–generaal bij de Hoge Raad overgedragen.
„Fantastisch", zo reageerde Spong vrijdag op het nieuws van de aanstaande vrijlating van B. De raadsman had donderdag gedreigd met een kort geding, voor het geval het OM zou besluiten B. langer vast te houden. Spong zegt dat ook het OM mogelijk herziening bij de Hoge Raad zal aanvragen. „Dat zou uniek zijn", aldus de raadsman.
Spong verwacht dat de Hoge Raad zich met spoed over de herziening zal buigen en dat de procedure slechts korte tijd in beslag zal nemen, omdat er bewijs ligt dat rechtstreeks naar een andere verdachte wijst. De procedure kan mogelijk in januari al zijn afgerond. Pas daarna zal de exacte hoogte van het schadebedrag bekend worden.
Bij eerdere, recente herzieningszaken lagen de feiten aanzienlijk complexer. In de Puttense zaak (de moord op Christel Ambrosius in 1994) was eveneens sprake van ingetrokken bekentenissen. De twee veroordeelden werden na herziening vrijgesproken, maar onderzoek naar de werkelijke dader heeft (nog) niets opgeleverd. In de zogenoemde Deventer zaak (de moord op Jacqueline Wittenberg in 1999) werd de veroordeelde na herziening opnieuw veroordeeld, omdat justitie nieuw bewijs wist te verzamelen.