Buitenland

Omvang wapenhandel wereldwijd daalt, maar Europa nieuwe ‘hotspot’

De internationale wapenhandel is de afgelopen vijf jaar met 4,6 procent gedaald ten opzichte van de vijf jaar ervoor, maar de wapenexport van de Verenigde Staten en Frankrijk is aanzienlijk gestegen. Europese landen importeerden 19 procent meer, en ook in Oost-Azië en Australië was de toename fors.

ANP
14 March 2022 11:02

De export naar het Midden-Oosten groeide ook. De uitvoer naar Afrika en Noord- en Zuid-Amerika vertoonde echter een daling, meldt het het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) in zijn jaarlijkse rapport. De groei in Europa zal naar verwachting verder versnellen nu tal van landen hun defensiebudget opschroeven in het licht van de Russische dreiging. Duitsland alleen al gaat 100 miljard euro meer uitgeven aan defensie.

„Europa is de nieuwe hotspot”, zegt coauteur Siemon Wezeman. „We gaan onze militaire uitgaven enorm verhogen, we hebben veel nieuwe wapens nodig en een groot deel zal uit import komen”, aldus de onderzoeker.

De Europese krijgsmachten investeren onder meer in gevechtsvliegtuigen, zoals de dure Amerikaanse F-35-toestellen. Verder worden raketten, artillerie en ander zwaar materieel aangekocht. De trend is al ingezet na de Russische annexatie van de Oekraïense Krim in 2014. Het aandeel van Europa in de mondiale wapenhandel is de afgelopen vijf jaar gestegen van 10 naar 13 procent. Dat percentage zal volgens Wezeman „substantieel” toenemen.

Wereldwijd gaat jaarlijks voor een bedrag van naar schatting bijna 100 miljard dollar om in wapenhandel. De invoer van landen in Azië en Oceanië bleef met 43 procent van het totaal hoog. In die regio bevinden zich zes van de tien grootste importeurs (India, Australië, China, Zuid-Korea, Pakistan en Japan). „De spanningen tussen China en verschillende landen in Azië en Oceanië zijn de belangrijkste drijvende kracht achter de import in de regio”, aldus het rapport.

India en Saoedi-Arabië zijn met een aandeel van 11 procent de grootste wapenimporteurs, gevolgd door Egypte, Australië en China. De Verenigde Staten zijn veruit de grootste exporteur. Op afstand volgen landen als Rusland, Frankrijk, China en Duitsland.

Rusland staat nog steeds op de tweede plaats, maar zijn aandeel is gedaald tot 19 procent, vooral doordat China nauwelijks meer leunt op Russische wapens. Het isolement als gevolg van de invasie van Oekraïne en het effect van zware sancties op de Russische economie zullen ook de wapenindustrie raken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer