Oorlog in Oekraïne trekt meer aandacht dan verkiezingen
Door de oorlog in de Oekraïne volgen Nederlanders het nieuws over de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen minder intensief. Dat blijkt uit een representatief onderzoek onder bijna 1200 Nederlanders van 18 jaar en ouder naar de invloed van de oorlog op de verkiezingen, dat Kantar Public tussen 9 en 11 maart uitvoerde.
Slechts drie procent zegt het nieuws over de verkiezingen intensief te volgen, terwijl 54 procent het nieuws over de Oekraïne intensief volgt. Eén op de vijf geeft aan dat de oorlog invloed heeft op de stemkeuze. Veel deelnemers laten weten niet op een partij te zullen stemmen die pro-Russische standpunten heeft.
Door de oorlog groeit het bewustzijn dat democratie en vrijheid belangrijke waarden zijn. Twee op de drie Nederlanders geeft aan zich beter bewust te zijn geworden van het belang van de democratie, en acht op de tien Nederlanders zijn zich door de oorlog bewuster van de vrijheid die we in Nederland hebben, blijkt uit het onderzoek. Tegelijkertijd geven drie op de vijf deelnemers aan dat gemeentelijke verkiezingen niets kunnen veranderen aan de impact van de oorlog.
Desondanks zal de oorlog niet tot een grotere deelname aan de verkiezingen leiden. Slechts twee procent van de mensen laat weten door de oorlog alsnog te gaan stemmen, hoewel ze dat eerder niet van plan waren.
Twee derde van de Nederlanders maakt zich zorgen dat de oorlog nog erger wordt. Negen op de tien Nederlanders vrezen negatieve gevolgen voor ons land, zoals stijgende inflatie (81 procent), recessie (73 procent) en in mindere mate militaire betrokkenheid (42 procent) of het niet meer kunnen betalen van de energierekening (38 procent). Eén op de drie verwacht dat Nederland zonder gas komt te zitten.
De overgrote meerderheid verwacht niet dat de oorlog gevolgen heeft op gemeentelijk niveau, tenzij als het gaat om de opvang van vluchtelingen. Maar opvang van ontheemde Oekraïners is voor Nederlanders minder belangrijk dan de energietransitie. Dit in verband met de steeds hogere energierekening.
Gevraagd wat belangrijker is, energie of leger, laat bijna de helft van de deelnemers aan het onderzoek weten dat meer geld naar de energietransitie moet, terwijl een op de drie zegt dat meer geld naar het leger moet.