Binnenland

Ruim helft nieuwe studies afgekeurd

Ruim de helft van de nieuwe opleidingen die universiteiten en hogescholen willen beginnen, is onder de maat. Ze krijgen geen goedkeuring van de Nederlands–Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). Sinds de oprichting begin 2003 werden tachtig universitaire en beroepsopleidingen bij de NVAO aangemeld.

ANP
10 December 2004 13:05Gewijzigd op 14 November 2020 01:59

Volgens een woordvoerder van de NVAO vertonen de onderwijsprogramma’s van de afgekeurde opleidingen onvoldoende samenhang of zijn ze te weinig uitgewerkt. Soms hebben ze ook een te laag niveau. De NVAO maakt niet bekend om welke studies het gaat.

Goedkeuring van een opleiding door het accreditatieorgaan is nodig om overheidsbekostiging te krijgen en erkende diploma’s uit te mogen reiken. Ook hebben studenten aan een geaccrediteerde opleiding recht op studiefinanciering.

De NVAO stuurt goedgekeurde opleidingen door naar staatssecretaris Rutte (Onderwijs), die dan nog moet beoordelen of de nieuwe studie past in het hogeronderwijsbestel en of er ook echt behoefte aan is. De NVAO verzorgt ook de accreditatie van bestaande opleidingen, die om de paar jaar een nieuwe goedkeuring moeten aanvragen.

Met de invoering van de bachelor–masterstructuur in het hoger onderwijs in 2002 kwam er ook een nieuw stelsel voor keuring van opleidingen. De woordvoerder van de NVAO kan daarom niet zeggen of het aantal afgekeurde opleidingen relatief hoger of lager ligt dan voorheen. Ook absolute cijfers heeft ze niet voorhanden.

De universiteiten klagen al geruime tijd over de kosten van de nieuwe vorm van accreditatie. De NVAO heeft de prijs voor de accreditatie van bestaande studies al verlaagd van 2500 naar 500 euro. Voor de toets van een nieuwe opleiding kan de NVAO maximaal 10.000 euro in rekening brengen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer