Economieoorlog oekraïne

Pluimveehouder dreigt om te vallen door duurder voer

Door stijgende voerkosten draaien veel pluimveehouders verlies. Als supermarkten de hogere kostprijs niet snel doorberekenen aan de consument, vallen kippenboeren om.

10 March 2022 16:22
Pluimveehouders draaien op dit moment verlies op hun eieren. beeld ANP, Ramon van Flymen
Pluimveehouders draaien op dit moment verlies op hun eieren. beeld ANP, Ramon van Flymen

Daarvoor waarschuwt Bart-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. „Het grootste probleem voor pluimveehouders is de toenemende kostprijs van grondstoffen voor kippenvoer: tarwe, maïs en zonnebloempitten”, zegt hij.

Ook de import van eieren en kippenvlees vanuit Oekraïne en Rusland ligt door de oorlog nagenoeg stil. De vraag naar deze producten van eigen bodem neemt daardoor toe, wat de prijs die de Nederlandse boer ontvangt opdrijft.

18053757.JPG
Bart-Jan Oplaat. beeld Fotostudio Markelo, Marjan Noteboom

Deze prijsstijging compenseert echter niet de hogere kostprijs van het voer, stelt Oplaat. „Tegenover een stijging van 10 eurocent per kilogram pluimveevlees staat een toename van 15 cent in voerkosten. Bij eieren speelt hetzelfde probleem. Een boer gaat er nu 1 of 2 cent per ei op achteruit en draait dus verlies. Dat is nu zo, maar dat wordt nog erger.”

Met een eenvoudig rekensommetje illustreert Oplaat wat een verlies van 2 cent per ei voor een kippenboer betekent. „Een gemiddeld bedrijf heeft 50.000 kippen, waarvan er 45.000 productief zijn. Als een boer 2 eurocent per ei verlies draait, kost hem dat 900 euro per dag oftewel 6300 euro per week. Dat houd je niet lang vol.”

Akelig stil

Zijn pleidooi: verhoog de prijs van eieren en kippenvlees voor de consument. „Anders is de boer er straks niet meer en moet je eieren uit het buitenland halen. Bijvoorbeeld uit Oekraïne”, zegt hij ironisch. „We moeten veel harder inzetten op de eigen voedselzekerheid.”

Of supermarkten boeren al meer betalen voor hun producten? Oplaat: „Tot nu toe is het akelig stil aan de kant van de supermarkt, moet ik zeggen.”

Hij wijst op lege schappen in supermarkten als de Albert Heijn en de Jumbo: het gevolg van onopgeloste onderhandelingen met de leveranciers. „Supermarkten leggen de stijging van de kosten grotendeels bij de leverancier neer.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer