„VS overdrijven beschuldigingen tegen N-Korea”
De Amerikaanse regering overdrijft haar nucleaire beschuldigingen tegenover het regime in Noord-Korea op dezelfde manier als waarop zij eerder beweerde dat Irak over massavernietigingswapens beschikte.
Dat schrijft Noord-Korea-deskundige Selig Harrison in het jongste nummer van het blad Foreign Affairs van de invloedrijke denktank Council on Foreign Affairs in Chicago.
„Terwijl intussen wereldwijd wordt erkend dat de regering-Bush de feiten over Iraks vermeende massavernietigingswapens verkeerd heeft voorgesteld en zelfs heeft verdraaid, nemen veel politieke waarnemers zonder enige kritiek Washingtons nieuwe beschuldigingen over tegen het communistische regime in Noord-Korea”, aldus Harrison in zijn artikel.
Deze beschuldigingen worden door Washington gebruikt om een confrontatiebeleid te rechtvaardigen dat een eind maakte aan het overleg tussen de VS en Noord-Korea onder Bush’ voorganger Bill Clinton.
Harrison is een nucleair deskundige die onder meer hielp bij het totstandkomen van een akkoord tussen Noord-Korea en de VS in 1994. Daarbij werd afgesproken dat het regime in Pyongyang zou afzien van de ontwikkeling van kernwapens, in ruil voor Amerikaanse en Europese hulp bij de ontwikkeling van nieuwe energiebronnen. De regering-Bush wijzigde dit overlegbeleid door harde beschuldigingen aan het adres van Pyongyang.
Daarbij verwart Washington volgens Harrison in openbare verklaringen de verrijking van uranium voor wetenschappelijke en energieprogramma’s met de verrijking van uranium voor militaire programma’s. „Washington gaat uit van een rampscenario en presenteert dat als absolute waarheid. In plaats daarvan zou men er beter aan doen de dialoog met Pyongyang te herstellen om vervolgens eerst het plutoniumvraagstuk aan te pakken en vervolgens de uraniumkwestie op de agenda te zetten”, aldus Harrison.