Nog steeds problemen in jeugdgevangenissen door personeelstekort
Jeugdgevangenissen kampen nog steeds met een tekort aan personeel en mede daardoor aan plaatsen voor jongeren. Het extra geld dat vorig jaar oktober is vrijgemaakt en de maatregelen die zijn getroffen, zijn nog niet echt merkbaar op de werkvloer, melden de vier inspecties die toezicht houden op de justitiële jeugdinrichtingen (jji’s) in een rapport.
De inspecties gingen vorig jaar aan de slag toen bleek dat er een nijpende situatie was ontstaan in de jeugdgevangenissen en er grote zorgen bestonden over de dagelijkse gang van zaken, zoals het toezicht op en de begeleiding van de gestrafte jongeren. Dat leidt tot veel incidenten en onrust, geven de jji’s aan. Ook voldoen instellingen maar amper aan de wettelijke eisen voor het dagprogramma, zoals scholing. Door uitval van bijvoorbeeld groepsleiders zitten jongeren langer dan gewenst in hun kamer.
Volgens de inspecteurs zijn de instellingen weliswaar hard aan de slag gegaan om de problemen aan te pakken, maar is het vooral lastig om nieuwe medewerkers te vinden. Er is een wervingscampagne ingezet, maar zowel in de zorg- als de jeugdsector is het moeilijk om aan personeel te komen en duurt het even om hen in te werken. Daarnaast gaan meer medewerkers weg dan er bijkomen. Er worden meer uitzendkrachten ingezet, maar medewerkers zijn bang dat er te weinig deskundigheid op de werkvloer overblijft.
Het heeft daarnaast tijd nodig voordat de aanvullende maatregelen effect hebben, stellen de inspecties Justitie en Veiligheid, Gezondheidszorg en Jeugd, Onderwijs en de Nederlandse Arbeidsinspectie. Ze zien onder meer dat er te veel bedden op afdelingen worden gezet. Ook zitten jongeren op afdelingen die eigenlijk niet passend voor hen zijn. Door de personeelswisselingen en de aanpassingen is er verder te weinig structuur op de groepen.
Omdat er te weinig plekken zijn, bestaat er een wachtlijst voor jongeren die nog hun straf moeten ondergaan. Op 1 februari stonden er 258 jongeren op. Zij zaten toen nog thuis.
Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind heeft er vertrouwen in dat de ingezette maatregelen leiden tot de gewenste resultaten. Daar is wel tijd voor nodig, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Een onderzoek naar het incident met een 21-jarige man uit de Bredase inrichting Den Hey-Acker, die twee medewerkers gijzelde en in België omkwam in een vuurgevecht met de politie, is later dit jaar klaar.