Inwoners Oekraïense steden kunnen vluchten
Opnieuw hebben woensdag inwoners de Oekraïense stad Soemi verlaten via de zogenoemde humanitaire corridor waar Oekraïne en Rusland afspraken over hebben gemaakt. Een dag eerder werden 6700 mensen uit de belegerde stad geëvacueerd.
De burgemeester heeft woensdag gezegd dat burgers in eigen auto’s de stad verlaten. Zij gingen via de humanitaire corridor naar Poltava, een zuidelijker gelegen stad. De regionale autoriteiten hebben laten weten dat er 22 bussen beschikbaar zijn voor mensen zonder eigen vervoer.
Ook uit andere belegerde steden gingen de evacuaties woensdag door. Dat heeft de Oekraïense regering laten weten. Het was woensdagmorgen nog niet precies duidelijk waar precies van humanitaire corridors gebruik kon worden gemaakt.
Volgens vicepremier Irina Veresjtsjoek gaat het om zeker tien plaatsen, inclusief Energodar, Izjoem, Soemi en Marioepol en aan de noordwestelijke rand van Kiev om Boetsja, Irpin en Hostomel.
Kerncentrale
De situatie in de door Russische troepen ingenomen kerncentrale van Tsjernobyl in Oekraïne verslechtert intussen, waarschuwde het internationale atoomenergieagentschap IAEA. IAEA-topman Rafael Gross zei woensdag „zeer bezorgd” te zijn over de stress waaronder het personeel van de kerncentrale verkeert en „mogelijke risico’s voor de nucleaire veiligheid.”
Volgens het IAEA werken ongeveer 210 technici en veiligheidsmedewerkers al bijna twee weken onafgebroken in de kerncentrale, omdat er sinds de Russische overname van de faciliteit geen ploegwissel meer mogelijk zou zijn. De medewerkers hebben water en voedsel, maar hun situatie verslechtert. Het personeel heeft de IAEA gevraagd om met internationale steun een plan op te stellen voor vervanging van het huidige personeel en een roulatierooster.
Sinds de in 1986 ontplofte kerncentrale in handen viel van Russische troepen is deze steeds meer van de buitenwereld afgesneden. Het IAEA zegt momenteel alleen per e-mail met de kerncentrale te kunnen communiceren. De kerncentrale in Tsjernobyl is niet meer operationeel maar kan nog altijd radioactieve straling
Burgers als doelwit
In Oekraïne is sinds het begin van de Russische invasie de dood van 474 burgers bevestigd. Dat meldde het mensenrechtenkantoor van de Verenigde Naties. Dat tekent aan dat het werkelijke aantal aanzienlijk hoger is omdat recente meldingen van honderden slachtoffers uit steden als Marioepol, Volnovatsja en Izioem nog niet zijn geverifieerd en verwerkt.
De teller stond een dag eerder op 406. Het aantal door de VN bevestigde gewonde burgers is met 60 gestegen tot 861. De aantallen die de Oekraïense autoriteiten melden liggen stukken hoger en lopen in de duizenden.
Het is heel aannemelijk dat vluchtende Oekraïense burgers worden beschoten, zei NAVO-chef Jens Stoltenberg. Hij waarschuwde dat het een oorlogsmisdaad is om op burgers te vuren. „Dat is volstrekt onaanvaardbaar.”
Stoltenberg is niet de eerste westerse leider die schendingen van het oorlogsrecht door Rusland in Oekraïne openlijk bekritiseert. Onder meer de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken ging Stoltenberg al voor.