Twentenaar richt verbond op van zorgverzekerden
De Twentse notaris W. Gaalman heeft het Nederlands Verbond van Zorgverzekerden opgericht. Gaalman wil met zijn verbond met zorgverzekeraars vanaf 2006 onderhandelen over collectieve verzekeringen voor verenigingen of andere groepen mensen, zonder daar zelf winst mee te maken.
Het verbond handelt nu al namens de 18.000 leden van een patiëntenvereniging in Noordoost-Twente, legde de notaris donderdag uit. Hij is inmiddels in gesprek met Amicon en Interpolis.
Wat Gaalman betreft kan elke groep mensen die op de een of andere manier een collectiviteit vormt, bij zijn verbond aankloppen. „Volgens de wet die de minister nu naar de Kamer heeft gestuurd, kunnen voetbalverenigingen, maar ook mensen uit een postcodegebied zich als collectief aanmelden.”
Gaalman speelt met zijn verbond in op de marktwerking die minister Hoogervorst (Volksgezondheid) vanaf 2006 wil invoeren. Artsen, specialisten en zorgverzekeraars zijn al georganiseerd en kunnen op die manier veel invloed uitoefenen. Verzekerden zijn dat in zijn ogen te weinig.
Hoogervorst dicht vooral de Consumentenbond en de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) een grote rol toe. Maar voor de Consumentenbond is zorg een onderdeel van een veel grotere, algemene instelling, stelt de notaris. Over de NPCF is hij ook niet wild enthousiast. „Daar merkt de burger weinig van.”
De notaris benadrukt dat de onderhandelingen van zijn verbond geen commercieel doel hebben. „Ik hoef er niets aan te verdienen.” Mocht het initiatief aanslaan en er kosten gemaakt worden, dan overweegt hij subsidie aan te vragen bij de minister of de consumenten om een bijdrage te vragen. Hij wil in geen geval de verzekeraars laten betalen, om te voorkomen dat hij als een voorpost van de zorgverzekeraars wordt gezien.
Volgens een onderzoek van verzekeraar OHRA toont de Nederlander maar weinig interesse om zelf geld voor zorg te besparen. Ruim eenderde van de Nederlanders heeft nog nooit van de nieuwe basisverzekering gehoord. Degenen die hiervan wel op de hoogte zijn, hebben er geen notie van dat de nieuwe verzekering op 1 januari 2006 zou moeten ingaan.
Meer dan driekwart van de ziekenfondsverzekerden heeft er weinig vertrouwen in, voor particulieren is dat de helft. Op de vraag of de zorg in Nederland efficiënter kan, krijgen vooral de ziekenhuizen ervan langs. Volgens het onderzoek is de consument maar in twee zaken geïnteresseerd: kortere wachttijden en zo laag mogelijke premies.