Zorgverzekeraars publiceren premies
Terwijl politici, ministers en Zorgverzekeraars Nederland soebatten over de hoogte van de ziekenfondspremies, krijgen de eerste verzekerden te horen hoeveel ze volgend jaar meer moeten betalen.
Zo vraagt Agis, met 1,7 miljoen ziekenfondsverzekerden de grootste van Nederland, volgend jaar 5,50 euro per maand extra. De maandelijkse vaste (nominale) premie gaat omhoog van 27,95 naar 33,45 euro. Een andere grote, CZ met ruim 1 miljoen ziekenfondsklanten, maakte donderdag bekend dat de maandelijkse nominale premie stijgt van 23,75 naar 30,90 euro, terwijl de kleinere De Friesland Zorgverzekeraar het maandbedrag verhoogt van 25,50 naar 30,90 euro.
Behalve de nominale premie betalen verzekerden een inkomensafhankelijke premie van 8,2 procent. Een deel daarvan (1,45 procent) wordt ingehouden op het loon of de uitkering, de rest betaalt de werkgever of de uitkerende instantie.
Hoe hoog de lasten voor zorgverzekerden precies worden, kunnen zorgverzekeraars, kamerleden, noch ministers voorspellen. Dat komt doordat volgend jaar de no-claimregeling wordt ingevoerd. Ze behelst een eigenrisicobedrag dat verzekerden met bovengenoemde premieverhogingen vooraf voorschieten.
De regeling bepaalt dat mensen die helemaal geen kosten bij hun verzekeraar declareren of alleen maar naar de huisarts gaan maximaal 255 euro terug kunnen krijgen. Elke andere rekening dan die van de huisarts, dus bijvoorbeeld die van medicijnen, wordt van die 255 euro afgetrokken. De zorgverzekeraars moeten de hoogte van het bedrag voor elke individuele klant uitrekenen en het vervolgens teruggeven. Dat gebeurt volgens de wet in april 2006, dus pas een jaar later.
De verwachting is echter dat vooral ouderen en chronisch zieken en gehandicapten meer dan 255 euro uitgeven en daardoor geen cent terugkrijgen. Zo’n chronisch zieke klant die niets terugkrijgt van bijvoorbeeld Agis betaalt dit jaar in totaal 335,40 euro vaste premie. Volgend jaar wordt dat 66 euro meer. Terwijl een zeer gezonde klant van Agis, na teruggave van de volledige no claim van 255 euro, over 2005 189,60 euro minder betaalt dan dit jaar.
De Tweede Kamer heeft eerder dit jaar ingestemd met de no-claimregeling. Deze week bleek dat veel kamerleden niet bij het gevolg hebben stilgestaan.