Robothond bewaakt koninklijke tuinen, de ezel maakte te veel herrie
Met een robothond houdt de Koninklijke Marechaussee onder meer de tuinen van de koninklijke paleizen in de gaten.
Dat kreeg prinses Beatrix onlangs te horen tijdens een werkbezoek aan het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum van de marechaussee in Apeldoorn. Sinds 1956 is de prinses schutsvrouw van de marechaussee. Met een fototentoonstelling werd er teruggeblikt op die betrokkenheid.
Achter gesloten deuren werd de 84-jarige prinses bijgepraat over zogenaamd informatiegestuurd optreden, oftewel hoe de marechaussee relevante informatie verwerft. Die informatie, bijvoorbeeld bij grensbewaking, wordt verwerkt en verspreid om zo veel mogelijk met de juiste middelen op het juiste moment op de juiste plaats te zijn.
Beperkt bereik
Dat robothond Spot regelmatig bij haar in de tuin en die van de familieleden rondloopt, was voor de prinses een verrassing. „Hij ziet mensen”, legde kapitein Mariel van Staveren haar uit. „Hij kan ook afwijkingen detecteren.” Van Staveren bedient Spot met een iPad, maar moet wel in de buurt blijven: het bereik via wifi is ongeveer 100 meter.
Met vijf camera’s, 360 graden zicht en een infraroodlaser aan boord heeft Spot veel in de gaten. De Koninklijke Marechaussee experimenteert al een tijdje met de robothond van 150.000 euro. Ook de politie heeft er een. „Arrestatieteams kunnen bij een inval Spot vooruitsturen om de omgeving alvast te scannen. Hetzelfde geldt voor een huis waar je vanwege veiligheid niet direct in wilt. Ook dan kan Spot voorop om een beeld te krijgen van wat er zich binnen afspeelt.”
Beperkte taak
Spot wordt niet moe en kent geen vastgestelde werktijden. Maar, benadrukte Van Staveren, het is niet de bedoeling dat robots de marechaussees van vlees en bloed van de werkvloer jagen. „Een groot deel van onze taken is en blijft puur mensenwerk. Gesprekken voeren, het aanvoelen van situaties. Dat kan Spot natuurlijk niet. Wij zeggen daarom: techniek waar het kan, mensen waar het moet.”
Spot is een product van Boston Dynamics, een dochterbedrijf van Google. Aanvankelijk was de robothond bedoeld voor gebruik op bouwplaatsen, waar hij bijvoorbeeld spullen kan vervoeren op lastig begaanbare plekken. Al snel bleek Spot ook prima dienst te doen als speurder en verkenner.
Voor de Amerikaanse krijgsmacht ontwikkelde door Boston Dynamics een robotezel, die tot maximaal 180 kilo moest kunnen dragen en kunnen meelopen met militairen over ruig terrein. Het project van 30 miljoen euro is stopgezet: de ezel maakte te veel herrie.