Binnenland

De Geus achter plan ontheffing minimumloon

Minister De Geus van Sociale Zaken staat achter het plan van de regeringsfracties om het mogelijk te maken dat bijstandsgerechtigden tijdelijk onder het minimumloon worden betaald.

ANP
10 December 2004 07:03Gewijzigd op 14 November 2020 01:59

Tijdens de behandeling van zijn begroting in de Tweede Kamer donderdag noemde hij het een „interessant plan", met „kolossale voordelen voor de werknemers".De Geus zal het voorstel voorleggen aan de Raad voor Werk en Inkomen (RWI), waarin de sociale partners en de gemeenten zitting hebben. Volgens de minister moet de RWI niet beoordelen óf het wordt uitgevoerd, maar hoe.

Het plan houdt in dat werkgevers bijstandsgerechtigden zonder diploma’s maximaal twee jaar 90 procent van het minimumloon mogen betalen. Ze moeten dan wel zorgen voor opleiding en begeleiding. Heeft de werknemer een diploma behaald, dan moet het bedrijf hem minstens twee jaar tegen een normaal CAO-loon in dienst houden. De bedoeling van het voorstel is dat bijstandsgerechtigden makkelijker aan de slag komen.

De Geus sprak van „een zeer zwaar pakket" voordelen voor de werknemers. „Misschien is het plan wel te sociaal om in de praktijk te kunnen werken." Volgens de minister is er geen sprake van dat het minimumloon met dit voorstel op de tocht wordt gezet.

Toen de coalitiepartijen hun voorstel in oktober aankondigden, reageerde De Geus nog terughoudend. „Het minimumloon is de sociale norm voor een fatsoenlijk bestaan", zei hij destijds. Die zin herhaalde hij donderdag overigens.

De linkse oppositiepartijen zien niets in het coalitieplan. Volgens PvdA, GroenLinks en SP wordt daarmee de bijl aan de wortel van het minimumloon gezet. Ze eisten in oktober al dat De Geus er afstand van zou nemen. Toen hij dat naar hun smaak te weinig deed, dienden ze een motie van wantrouwen tegen hem in, maar die werd verworpen.

Ook het koopkrachtbeleid van het kabinet ontmoette donderdag zware kritiek van de linkse oppositie. Uit recente cijfers blijkt dat ouderen met alleen AOW en minima met kinderen volgend jaar een kwart procent meer inleveren dan gedacht.

De Geus wees donderdag alle oppositievoorstellen af om de minima wat extra’s te geven, bijvoorbeeld door herstel van de koppeling van lonen en uitkeringen. Hij wil alleen bekijken hoe minima met hoge ziektekosten beter kunnen profiteren van de speciale fiscale aftrekmogelijkheden of van de bijzondere bijstand die de gemeenten hen kunnen verstrekken.

PvdA, GroenLinks en SP zijn zo teleurgesteld dat het kabinet weigert om meer geld uit te trekken voor de minima, dat ze overwegen tegen de hele begroting van Sociale Zaken te stemmen.

Staatssecretaris Van Hoof zegde tijdens het begrotingsdebat toe dat de subsidieregeling voor de witte werkster niet per 1 januari zal verdwijnen, maar pas per 1 juli. De Kamer wil dat er dan een alternief is. Het kabinet komt per 1 april met een standpunt.

Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA en VVD wil dat er volgend jaar 20 miljoen euro extra komt voor de sociale werkvoorziening. Van Hoof verzet zich daar niet tegen, maar eist wel dat de fracties met een goede dekking komen.

Over de begroting van Sociale Zaken wordt volgende week gestemd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer