Busstaking biedt geen soelaas in conflict Arriva
Buschauffeurs van Arriva hebben donderdag massaal gehoor gegeven aan de staking die de vakbonden had afgekondigd. Van enig busverkeer in Noordoost–Nederland was nauwelijks sprake. De actie dreigt binnenkort herhaald te worden.
De vakbonden hadden de staking georganiseerd om te voorkomen dat er bij Arriva mensen worden ontslagen. De streekvervoerder wil 62 banen schrappen omdat de overheid minder financiële steun geeft voor de exploitatie van het busvervoer in Noord–Nederland. Arriva heft vijftien buslijnen op. De vervoerder wil volgens de vakbonden niet bij voorbaat uitsluiten dat daarbij gedwongen ontslagen vallen.
De staking heeft vooralsnog geen van de partijen van standpunt doen veranderen. Arriva weigert voorafgaand aan de gesprekken toezeggingen te doen en CNV Bedrijvenbond liet donderdag weten pas weer te willen praten als de bedrijfsleiding garandeert dat er geen mensen worden ontslagen. „Zolang dat niet het geval is, blijven wij actie voeren", aldus E. Peper van CNV Bedrijvenbond donderdag. De vakbonden denken erover om volgende week opnieuw te staken.
Volgens de bonden hebben in totaal ongeveer vijfhonderd á zeshonderd chauffeurs het werk neergelegd. De actie begon om zes uur ’s ochtens en heeft 24 uur geduurd. In Groningen reed geen een bus en slechts sporadisch verliet er een donderdag in Leeuwarden, Meppel en Emmeloord de remise.
In Oosterwolde ontstond volgens Arriva een gespannen situatie toen actievoerders hun werkende collega’s wilden overhalen mee te doen aan de staking. De vervoerder schermde het werkend personeel af. „Ze zitten in de kantine en de vakbondsleden komen er niet in", zei een woordvoerster van Arriva.
Het vervoersbedrijf had uitzendkrachten ingehuurd die op zestien locaties pamfletten met informatie voor reizigers uitdeelden. Arriva gaf ook shawls weg, om gestrande passagiers te beschermen tegen de kou. Veel reizigers zijn de uitzendkrachten echter niet tegengekomen. Het was erg rustig op de NS–stations en bij de bushaltes.
Ondanks de staking zijn de meeste scholieren gewoon naar school gegaan. De grotere scholengemeenschappen in Assen, Emmen en Hoogeveen constateerden een verzuim van ongeveer 10 procent. In Meppel merkten de scholen bijna geheel niets van de busstaking. „Maar hier rijden ook de bussen van vervoersbedrijf BBA. En die staken niet", verklaarde een woordvoerster van het RSG Stad en Esch college in Meppel.
Om gedupeerde reizigers enigszins tegemoet te komen, gaat Arriva vrijdag gratis kranten uitdelen op vijftien grote bus– en treinstations. Het gaat om de PCM–ochtendkranten Trouw, Volkskrant en Algemeen Dagblad.