Topbankier waarschuwt voor ‘onbedoelde gevolgen’ SWIFT-sancties
De uitsluiting van een aantal Russische banken van het interbancaire communicatiesysteem SWIFT kan „onbedoelde gevolgen” hebben, onder meer dat Rusland erin slaagt om met een manier te komen om de sanctie te omzeilen. Daarvoor waarschuwt Jamie Dimon, de topman van de grote Amerikaanse bank JPMorgan Chase en een grote naam in de financiële wereld.
In een interview met Bloomberg Television heeft Dimon aangegeven dat de sancties die tegen Rusland zijn afgekondigd wel „zeer gericht, zeer specifiek, zeer zuiver” zijn. Maar zijn bank was eind vorige week een van de grote Wall Street-firma’s die de Amerikaanse overheid adviseerden om Rusland niet buiten te sluiten van SWIFT. Dit omdat zo’n maatregel de wereldeconomie flink zou kunnen schaden.
Door bepaalde Russische banken uit te sluiten, verliezen die volgens de Europese Unie en de Verenigde Staten de toegang tot het mondiale financiële systeem. Het doel is om ze zodanig af te knijpen dat de oorlogskas van Poetin wordt geblokkeerd. Eerder klonk de roep om alle Russische banken uit te sluiten. Maar dat brengt ook grotere schade voor westerse economieën met zich mee, al is het maar doordat exporteurs aan Rusland betalingen mislopen en het moeilijker wordt voor gas te betalen.
SWIFT verzorgt de beveiligde uitwisseling van berichten voor betaalopdrachten en andere soorten transacties tussen meer dan 11.000 banken wereldwijd. Dit maakt snel internationaal financieel verkeer mogelijk, met dagelijks miljoenen berichten tussen banken. Bekend is dat Rusland al enige tijd aan een alternatief werkt voor SWIFT. Ze hebben al een eigen systeem en willen dat graag koppelen met een Chinees systeem. Het Russische systeem zou door een uitsluiting aan belang kunnen winnen en daarmee de positie van SWIFT ondermijnen.
Inmiddels sluiten steeds meer landen zich aan bij het weren van bepaalde Russische banken uit SWIFT. Ook Taiwan heeft inmiddels laten weten mee te doen. Ook heeft de eilandstaat humanitaire hulp naar Oekraïne gestuurd, naar eigen zeggen om steun te betuigen aan het internationale „democratische kamp”.