Oekraïners slaan massaal op de vlucht voor het oorlogsgeweld
Met duizenden tegelijk trekken ze weg uit hun vaderland. Op de vlucht voor het oorlogsgeweld dat Oekraïne teistert.
Over de precieze aantallen bestaan slechts ruwe schattingen. Maar het aantal Oekraïense vluchtelingen is naar alle waarschijnlijkheid de 500.000 al gepasseerd. Ze worden verjaagd door Russische bombardementen op de grote steden. En door het oprukkende Russische leger, dat met enorme aantallen manschappen, tanks en pantservoertuigen de hoofdstad Kiev probeert te bereiken.
Niet iedereen heeft de mogelijkheid weg te komen. Veel mensen zoeken dekking in metrostations en zelfgemaakte schuilkelders om aan de verwoestende beschietingen te ontkomen.
Zelfs ziekenhuizen in Kiev zijn niet veilig. In de kelder van een behandelcentrum voor kankerpatiënten hebben zieke kinderen een veilig heenkomen in de kelder gezocht.
Solidariteit
De Oekraïense Kasenya verbleef afgelopen weekend 36 uur onder de grond in Kiev, uit angst voor de Russische beschietingen. Tegen de Britse omroep BBC vertelde ze maandag hoe ze er uiteindelijk in was geslaagd weer thuis te komen. „Ik kan niet beschrijven hoe ik me voel. Ik ben blij dat ik nog in leven ben en mijn Kiev weer in het daglicht kan zien.”
De solidariteit onder de inwoners van de hoofdstad is groot, zegt Kasenya. „Zelfs onder de grond probeert iedereen elkaar te helpen. We steunen ons leger om sterk te zijn en proberen de wereld te vertellen over onze situatie.”
De grote vraag is wat de nabije toekomst zal brengen. Want ondanks onderhandelingen tussen Russische en Oekraïense regeringsdelegaties in buurland Wit-Rusland, lijkt de Russische president Vladimir Poetin nog van geen wijken te willen weten. Met alle dramatische gevolgen voor de Oekraïense bevolking van dien.
De verwachting is dat ook de komende dagen duizenden mensen op de vlucht zullen slaan. Nu al overspoelen ze de grenzen van de buurlanden. Rond treinstations in Polen zijn grote opvangcentra ingericht.
Humanitaire organisaties uit diverse Europese landen sturen massaal hulpgoederen om de nood onder de vluchtelingen te lenigen. Veel meer dan een paar tassen met persoonlijke bezittingen hebben de ontheemden doorgaans niet bij zich.