Rode Kruis wil concrete maatregelen om klimaatrampen te voorkomen
„Een groot alarm”, zo noemt het Internationale Rode Kruis het jongste klimaatrapport van het VN-klimaatpanel IPCC dat maandag verscheen. De organisatie roept op tot het treffen van maatregelen op lokaal niveau, zoals bijvoorbeeld bos aanplanten op berghellingen.
Klimaatverandering leidt tot „gevaarlijke, wijdverbreide verstoringen in de natuur en raakt de levens van miljarden mensen”, zo stelt het IPCC. Juist de meest kwetsbare mensen en plekken op aarde zullen het hardst worden geraakt.
„Dit rapport betekent dat het licht op rood springt, een groot alarm voor wat er op ons afkomt,” aldus Maarten van Aalst, directeur van het klimaatcentrum van het Rode Kruis en hoogleraar Klimaat en Rampen aan de Universiteit Twente. Volgens het Rode Kruis laat het IPCC-rapport zien dat we „meer moeten doen om de stijgende risico’s het hoofd te bieden”.
Klimaatverandering verergert de sociale en economische ongelijkheid in de wereld, aldus de organisatie. Vooral „op kwetsbare plekken zoals kustgebieden, kleine eilanden, woestijnen, bergen en poolgebieden”. Het Rode Kruis benadrukt daarom niet alleen te reageren als rampen zich hebben voorgedaan, maar ook maatregelen te nemen die rampspoed kunnen voorkomen, op lokaal niveau. „Bijvoorbeeld door herbebossing op berghellingen om modderstromen tegen te gaan, of landbouwvormen te promoten die beter bestand zijn tegen het veranderende weer.”