De Geus akkoord met plan minimumloon
Minister De Geus van Sociale Zaken is akkoord met het plan van CDA, VVD en D66 om werken tegen minder dan het minimumloon mogelijk te maken. Hij zei dat donderdagmorgen tijdens de behandeling van zijn begroting in de Tweede Kamer.
Belangrijk voor De Geus zijn de voorwaarden die de drie coalitiepartijen hebben ingebouwd. Het Centrum voor Werk en Inkomen bepaalt welke bijstandsgerechtigde tegen minimaal 90 procent van het minimumloon (1265 euro) mag werken. Zo iemand moet scholing aangeboden krijgen en een baangarantie. De maximale duur is twee jaar. Ook LPF, ChristenUnie en SGP steunen het plan. Verwacht wordt dat het zal leiden tot extra werkgelegenheid.
De VVD hield woensdag, bij de start van de begrotingsbehandeling, ook een pleidooi voor versoepeling van het ontslagrecht. De arbeidsmarkt is daar volgens de liberalen bij gebaat. Als werkgevers weten dat ze werknemers makkelijker kunnen ontslaan, zouden ze ook eerder geneigd zijn om hen aan te nemen. D66 en LPF steunen deze gedachte.
ChristenUnie en SGP pleiten samen met de linkse oppositie voor extra geld voor de bijzondere bijstand, die ten goede komt aan de minima. Vorig najaar besloot het kabinet daar 80 miljoen extra in te investeren, maar het weigerde in te gaan op een VVD-verzoek om die investering volledig structureel te maken.
SGP-kamerlid Van der Vlies verdedigt een amendement om de structurele bijdrage aan de bijzondere bijstand te verdubbelen van 25 naar 50 miljoen euro. Hij wil dat financieren door in de WAO een partnertoets in te voeren. WAO’ers die een partner hebben met een inkomen van minimaal 55.000 euro krijgen wat hem betreft nog maar de helft, en vanaf een inkomen van 60.000 euro zelfs niets meer.
ChristenUnie-voorman Rouvoet pleitte woensdag voor het herstel van de koppeling van de uitkeringen aan het minimumloon. Dat zou verder koopkrachtverlies bij de minima voorkomen. De koppeling is twee jaar geleden losgelaten. Ook de linkse oppositie en de SGP willen dat er weer gekoppeld wordt.