Roep vanuit Oekraïne en daarbuiten: Bid voor Oekraïne
Kerken, kerkelijke organisaties en instanties wereldwijd roepen op tot „intensief gebed” voor het Oekraïense volk en zijn regering.
Evangelicale seminaria in Oekraïne en daarbuiten hebben de „alomvattende aanval” van Rusland op Oekraïne sterk veroordeeld. De conservatief-christelijke opleidingsinstituten doen dit in een verklaring die te lezen is op de Facebookpagina van het Evangelical Reformed Seminary of Ukraine. „We beschouwen het als noodzakelijk de openlijke en ongerechtvaardigde agressie, bedoeld om de soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne te vernietigen en gebaseerd op flagrante leugens uit de mond van de president van de Russische Federatie, Vladimir Poetin, en de elite van het land, sterk te veroordelen”, schrijven zij.
De seminaria verwerpen „Poetins mythische narratief, dat niets van doen heeft met de historische werkelijkheid”, evenals zijn „cynische leugens als zou Oekraïne genocide plegen op de bevolking in het oosten van het land, leugens die Poetin gebruik om zijn eigen geopolitieke ambities te bevredigen, maar die duidelijk in strijd zijn met Gods openbaring (Deut. 27:17, Spreuken 22:28).”
De opstellers van de verklaring „belijden de daadwerkelijke en onbegrensde macht van God over alle landen en continenten (Psalm 24:1) en over koningen en autoriteiten (Spreuken 21:1), oftewel: niets in de gehele schepping kan de vervulling van de goede en volmaakte wil van God in de weg staan. Wij belijden, samen met de eerste christenen, ”Jezus is God”, en niet Caesar.”
De evangelicale instituten spreken hun solidariteit uit met de Oekraïense bevolking. „We delen de pijn van hen die inmiddels geliefde betrekkingen hebben verloren. We bidden dat alle plannen van de agressor worden beschaamd. We roepen alle goedwillende mensen wereldwijd op de leugens en haat van de agressor te weerstaan. We roepen iedereen op alles in het werk te stellen om de niet-gemotiveerde agressie tegen Oekraïne te staken. We vragen u te bidden om vrede voor het volk van Oekraïne en om moed en wijsheid voor christelijke kerken, zodat zij hun werk voor hen die in nood zijn kunnen voortzetten. We bidden voor onze regering en stellen onze hoop op de Koning der koningen en Heere der Heeren, Die is, en blijft, onze toevlucht en burcht, zelfs in tijden van oorlog (Psalm 46).”
Twin Towers
De Oekraïens-Katholieke Universiteit in Kiev twitterde zaterdagmorgen beelden van de verwoestingen in de Oekraïense hoofdstad, die ze vergelijkt met de aanslag op de Twin Towers in New York op 11 september 2001. „Rusland is een terroristisch land, een agressor, die op dit moment iedereen ervan probeert te overtuigen dat het geen burgers aanvalt; maar alle bestaande wetten overtreedt.” De universiteit werkt samen met de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) in Nederland. Donderdagmorgen sprak PThU-rector Maarten Wisse in een tweet zijn meeleven uit: „We leven met ze mee en bidden voor hen en het hele land.”
Hartverscheurend
Pavel Unguryan, als evangelicaal politicus betrokken bij onder meer de Nationale Gebedsontbijten in Oekraïne, liet vrijdag in een rondzendmail weten dat zijn gezin zich in veiligheid bevindt, „terwijl ik mijn plicht doe in het dienen van mijn land.” Unguryan: „Het is hartverscheurend om te zien dat een onschuldig en vredelievend volk op brutale wijze door Rusland wordt aangevallen en gebombardeerd. Nog moedbenemender is het om waar te nemen hoe de westerse geciviliseerde landen blijven toekijken hoe dappere Oekraïners zich wapenen met van alles en nog wat om heel Europa te beschermen tegen Russische oorlogshandelingen tegen de menselijkheid.”
Deze dagen zijn cruciaal, aldus Unguryan verder. „Elitetroepen van de Russische Federatie proberen een van de oudste en mooiste steden van de wereld, de spirituele hoofdstad van Oost-Europa, Kiev, in te nemen. Iedereen die een wapen kan vasthouden –studenten, schoolkinderen en zelfs gepensioneerden– zet zich schrap om de hoofdstad te verdedigen.”
„Bíd voor ons”, schrijft Unguryan, „en roep ook anderen op te bidden. Zing zondag Oekraïense liederen in uw stadhuizen, kerken en kathedralen. 2. Verzamel u in uw hoofdsteden en roep uw regering op tot een reactie op Poetins genocide tegen Oekraïne. 3. Neem contact op met welke politicus dan ook om de westerse leiders –Biden, Scholz, Macron, Johnson– te verzoeken zich in te zetten om Rusland af te koppelen van Swift, om het Oekraïense luchtruim te verdedigen, om NAVO-troepen naar Oekraïne te sturen. Dit is echt een historisch moment en zonder gemeenschappelijke actie zal deze wereld nooit meer hetzelfde zijn!”
Meer Bijbels
Intussen vragen kerken in Oekraïne om meer Bijbels, zo bericht Premier Christian News. Volgens de Britse nieuwsdienst is de vraag naar Bijbels in het land te midden van de verwoestingen zo groot dat ze niet aan te slepen zijn. „Mensen zijn op zoek naar Gods Woord – van wie velen de Bijbelse boodschap voor het eerst lezen”, aldus Premier Christian News, die zich baseert op de Amerikaanse nieuwsdienst Christianity Today.
Kaïn en Abel
De Wereldraad van Kerken roept president Poetin op de oorlog te stoppen en de vrede in Oekraïne te herstellen. De wereldwijde koepelorganisatie sluit zich op haar website aan bij de woorden van het hoofd van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk (vallend onder het Patriarchaat van Moskou), dat president Poetin opriep de oorlog –die hij vergelijkt met de moord van Kaïn op Abel– per direct te staken.
Nederland
Vanuit Nederlandse kerken klinken vergelijkbare oproepen. Het moderamen van de Protestantse Kerk in Nederland roept protestantse gemeenten in Nederland op om zondag te bidden voor Oekraïne. „Waar we bang voor waren, is gebeurd: het is oorlog in Oekraïne. Dit betekent onbeschrijflijk leed voor de mensen daar. Ons hart gaat naar hen uit! Kerk in Actie werkt al jarenlang samen met kerken en christelijke organisaties die de meest kwetsbare mensen in Oekraïne helpen. Zij hebben onze steun harder nodig dan ooit. Natalia Shalata van partner LEF: „We blijven alles doen wat we kunnen om mensen hier te helpen.” Help mee!”
De Raad van Kerken in Nederland spreekt op zijn site zijn „diepe meeleven en grote bezorgdheid” uit aan de kerken en religieuze organisaties in Oekraïne. „Naast de bevestiging te blijven bidden voor Oekraïne, geeft de Raad aan het als de eigen rol te blijven zien om ook de Nederlandse regering aan te zetten tot uiterste inspanning om –samen met haar partners in Europa en elders– de vrede in Oost-Europa en vooral Oekraïne te herstellen. De Oekraïense Raad van Kerken zond eerder deze week een brief aan president Poetin, waarin hij aandringt de oorlog te stoppen. Namens de Nederlandse Raad onderschrijven voorzitter Geert van Dartel en algemeen secretaris Christien Crouwel deze boodschap en spreken de wens uit dat alle volkeren geïnspireerd mogen worden te blijven werken aan vrede en gerechtigheid voor allen.”
MissieNederland sluit zich, als Nederlands vertegenwoordiger van de Evangelische (Zendings)Alliantie, aan bij de verklaring die de European Evangelical Alliance (EEA) heeft doen uitgaan naar aanleiding van de Russische aanval op Oekraïne. „De EEA roept christenen op te bidden voor allen die lijden en voor hen die de macht hebben om levens te redden, humanitaire hulp te bieden en bescherming te bieden. En laten we bidden voor hen die de macht hebben om de oorlog te stoppen en vrede op lange termijn tot stand te brengen.”
Het deputaatschap voor Israël van de Gereformeerde Gemeenten, dat contacten onderhoudt met de Joods-christelijke gemeente Beit Emed in Zhytomir, vraagt op zijn site eveneens om gebed. „We zijn allen opgeschrikt door de inval van Rusland in Oekraïne”, schrijft het deputaatschap. „Oorlog brengt slachtoffers, chaos en ellende. Met onze vrienden in Zhytomir zijn we in contact. Ds. Margulis –voorganger van de gemeente in Zhytomir; red.– heeft ons gevraagd voor hen te bidden. Vooralsnog gaat het werk in de gaarkeukens voor de allerarmsten door. Het deputaatschap voor Israël gaat samen met het deputaatschap voor Bijzondere Noden een noodfonds opzetten. In de komende dagen en weken onderzoeken we in nauw overleg met onze contacten welke hulp nodig is. Giften met het oormerk Noodhulp Oekraïne zijn reeds welkom. De Heere geve ons gebed voor het Oekraïense maar ook voor het Russische volk. Het zijn volken die vaak in zorgvolle omstandigheden leven en misleid worden. Hij gedenke in het bijzonder de Joden onder hen en de Joods Christelijke gemeente Beit Emed in Zhytomir.”
Eerder riep ook Stichting Friedensstimme, die actief is in de voormalige Sovjet-Unie, op tot gebed voor Oekraïne en Rusland.
Op de website van CNE.news en Christianity Today zijn vergelijkbare oproepen te lezen.
Joodse gemeenschap
De –omvangrijke– Joodse gemeenschap in Oekraïne steunt de Oekraïense bevolking, de regering en het leger van harte, liet opperrabbijn Bleich via Twitter weten. Bleich geeft aan dat de Oekraïense regering sinds het land in 1991 onafhankelijk werd helemaal achter de Joodse gemeenschap heeft gestaan. „Ze heeft de Joodse gemeenschap verdedigd en vriendschappelijk bejegend. Ik hoef u er ook niet aan te herinneren dat de president en voormalige premier van Oekraïne Joods zijn.”
Kerken in Kiev bieden inmiddels onderdak aan de velen die schuilen voor bombardementen en granaatinslagen, twitterde de Alkmaarse pastoor Jan-Jaap van Peperstraten zaterdag, onder verwijzing naar orthodoxie.com.