Binnenland

Felle protesten bij brandweer Rijssen

Het vrijwillige brandweerkorps van Rijssen-Holten is faliekant tegen de vorming van een cluster met de buurgemeenten Wierden en Hellendoorn, zoals burgemeester en wethouders dat graag willen.

Van onze correspondent
9 December 2004 10:19Gewijzigd op 14 November 2020 01:58

Volgens de Rijssense postcommandant H. Baan en klankbordgroepvoorzitter W. Poortman heeft het voorstel van het college van B en W desastreuze gevolgen voor de kwaliteit van de betrokken brandweerkorpsen.

De twee hebben hun grieven inmiddels voorgelegd aan de politieke partijen in Rijssen-Holten, die daar vanavond over debatteren in de commissie algemeen bestuurlijke zaken.

Volgens Poortman willen de burgemeesters van Rijssen-Holten, Wierden en Hellendoorn een vergaande vorm van samenwerking tussen de brandweerkorpsen van hun gemeenten. „In Wierden komt dan een clusterbureau met een commandant die aangestuurd wordt door de drie burgemeesters.”

Poortman is bang dat al het hoger opgeleid personeel naar Wierden gaat. „Dan houden we hier straks een uitgekleed bureautje over met alleen mbo-functies. Dat werkt verschralend. Op dit moment hebben we acht vrijwilligers die overdag in dienst zijn van de gemeente. Zij weten precies wat het korps nodig heeft.”

De voorzitter van de klankbordgroep zegt dat het korps Rijssen-Holten absoluut niet tegen samenwerking met andere korpsen is. „Maar we hebben hier een supergemotiveerd korps en dat willen we graag zo houden. Een clustercommandant in een andere plaats staat veel verder van de werkvloer af en dat werkt demotiverend.”

Volgens burgemeester B. Koelewijn van Rijssen-Holten houdt de brandweer in Rijssen echter een eigen commandant. „De vrijwilligers zullen er weinig van merken. De samenwerking betreft alleen preventie- en adviestaken.”

De clustervorming komt voort uit het rapport-Oosting, dat opgesteld is na de nieuwjaarsbrand in Volendam. „In juni 2003 heeft de raad hier al toestemming voor gegeven.”

Poortman en Baan vinden het voorstel van het Rijssense college volstrekt onbegrijpelijk. „Clustervorming wordt door niemand opgelegd. Bovendien kost het ook handenvol geld. We hebben een eigen voorstel gemaakt dat per jaar 53.000 euro goedkoper is. Ook besparen we 25.000 euro opstartkosten voor het clusterbureau. In een tijd van bezuiniging is dat niet gek. In ons voorstel handhaven we de gemeentelijke commandanten en laten die aansturen door hun eigen college van B en W. Dan houd je kwaliteit en betrokkenheid bij je korps in eigen huis.”

Poortman is van plan vanavond gebruik te maken van het inspreekrecht bij de commissie en hoopt dat de politici het tij durven te keren. „We vragen een paar maanden uitstel om af te wachten wat er precies van ons verlangd wordt. Plannen waarover al vier jaar gepraat is, zitten toch niet vast op die paar resterende maanden?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer